همه چیز درباره لوله های صنعتی
در این مقاله، با لولههای صنعتی و کاربردهای آنها آشنا خواهید شد. همچنین برخی موارد و پارامترهایی که بر اساس آن میتوان قیمتگذاری روی لولههای فولادی را انجام داد، در این نوشتار بیان شده است.
لولهها یکی از مصالح پرکاربرد در صنایع هستند. از لولهها بیشتر به عنوان یک مسیر برای جابهجایی و انتقال سیالات (مایعات و گازها) استفاده میکنند. از آنجایی که انواع مختلف سیالات، ویژگیهای خاصی را دارند، لوله و مسیر انتقال آنها نیز باید از خواص خاصی برخوردار باشد.
این خواص هم در ابعاد و سایز و هم در جنس این لولهها منعکس خواهد شد. به عنوان مثال، برخی از سیالات با فشار بسیار زیاد و یا دمای خیلی بالا در لولهها جریان دارند. پس فشار و حرارت زیادی به لولهها منتقل میگردد. بنابراین جنس به کار رفته باید مقاومت خوبی در فشار و دما داشته باشد.
پیش از اینکه به توضیح بیشتر در رابطه با لولههای صنعتی بپردازیم، ذکر این نکته ضروری است که این لولهها به صورت درزدار تولید میشوند. یعنی یک خط و درز جوش که محل اتصال دو لبهی ورق است، در ساختمان این لولهها دیده میشود. لولههای درزدار از ورقهای فولادی ساخته میشوند.
هر ورق، ضخامتی دارد که در ساختمان لوله، به صورت گوشت و اختلاف قطر بیرونی با قطر درونی آن دیده میشود. این ورق در طی فرآیندی، به ابعاد مورد نظر برش خورده و به صورت استوانهای فرم میگیرد و در نهایت، دو لبهی آن به روش اتصال جوش، به هم متصل میشوند.
ناگفته نماند که جوش به کار رفته در تولید لولهی صنعتی، معمولاً جوشکاری به روش القایی یا مقاومتی است.شما عزیزان می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره لوله درزدار با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
لولههای صنعتی سبک
وقتی از لولههای صنعتی صحبت میکنیم، نوعی از این لولهها که از جنس فولاد هستند را مد نظر قرار میدهیم. این لوله ها دارای قطر بیرونی، قطر داخلی، طول و ضخامت مشخصی هستند. به این معنی که این پارامترها، لوله را از سایر انواع مجزا میکند. تمام این مشخصات، به لوله وزن و جرمی خواهد داد که بر اساس آن، انواع لولههای صنعتی قابل تفکیک خواهند بود.
نوع سبک این لولهها جرم کمتری داشته و به همین علت، حمل و نقل آسانتری خواهند داشت. این لولهها در اصل از ورقهای فولادی سبکتری تولید شدهاند.
لوله های صنعتی سنگین
نوعی از لولههای صنعتی که وزن بیشتری دارند، به لولههای صنعتی سنگین معروف هستند. وزن این لولهها نیز مانند انواع لولههای صنعتی سبک، تأثیر گرفته از پارامترهایی مثل قطر و ابعاد فیزیکی لوله خواهد بود. هر چقدر که ابعاد لوله بزرگتر باشد، وزن لوله نیز بالاتر میرود.
معمولاً لولههای صنعتی سنگین، مقاومت بالاتری در برابر فشار و کشش دارند. این در حالی است که انواع سبکتر منطفترند و عملیاتی مثل خمکاری به آسانی روی آنها انجام میگیرد.
روشهای اتصال لولههای صنعتی
لولههای صنعتی در یک شبکهای از لولهها قرار میگیرند. این شبکهها متشکل از لولهها و ابزارها و تجهیزات مختلفی است که همه به هم متصل شدهاند. به عنوان مثال، شیر فلکهها، خطوط لوله، مخازن و… از تجهیزاتی هستند که در شبکهی لولهکشی دیده میشوند.
به منظور برقراری این ارتباط، از اتصالات بین لولهها استفاده میشود. اتصالات لولههای صنعتی از طریق گوناگونی ممکن است. این روشها در چهار گروه کلی، جای میگیرند که عبارتند از:
-
اتصال با جوشکاری
جوشکاری یکی از قدیمیترین روشهای اتصال بین لولهها است. در این روش، اتصال با ذوب شدن سری لولهها و در هم تنیده شدن آنها برقرار میشود.
-
اتصال به روش اتصالات رزوهای
منظور از اتصالات رزوهای، برقراری اتصال به کمک پیچ و مهره است. این اتصالات قادر به تحمل فشار هستند اما در به کارگیری آنها باید آببندی و عدم وجود درز در اتصال را کاملاً چک کرد.
-
اتصال به روش لبه برگردان
این اتصالات را میتوان بینقص دانست. چرا که علاوه بر تحمل هر نوع فشاری، سطح خوردگی را نیز به حداقل میرسانند. البته هزینهی اجرای این روش، بالاتر خواهد بود.
-
اتصال به صورت مکانیکی
هر کدام از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند. به عنوان مثال اگر برای اتصال دو لولهی صنعتی از جوشکاری استفاده شود، اتصال بسیار محکمی خواهیم داشت اما چنانچه بخشی از یکی از لولهها یا قطعات دیگر موجود در مجموعه دچار آسیب شود و نیاز به تعمیر آن باشد، جداسازی این اتصال ممکن نخواهد بود. در عوض این مشکل در اتصالات رزوهای برطرف شده است.
همچنین امکان از بین رفتن پوشش گالوانیزه روی لولههای صنعتی با جوشکاری وجود دارد. به همین دلیل توصیه شده است که از روشهای اتصالات رزوهای برای لولههای فولادی گالوانیزه استفاده شود. بسته به مزایا و معایب هر کدام از روشهای اتصال و اهمیت و کاربرد لولهها و شبکهی لولهکشی، میتوان از هر یک از روشهای اتصالات استفاده نمود.
لازم به ذکر است که هر کدام از روشهایی که ذکر کردیم، خود به چند حالت قابل اجرا هستند. که به علّت زیاد شدن مطلب و خارج شدن از حوصله، از شرح آن در اینجا پرهیز نمودهایم.
کاربرد لولههای صنعتی
در ابتدای این مقاله گفتیم که اغلب از لولهها به منظور انتقال سیالات استفاده میشود. لولههای صنعتی معمولا در مواردی غیر از این مورد به کار برده میشوند. در ادامه برخی از موارد کاربرد این لولهها بیان شده است.
- کاربرد لولههای صنعتی در ساختمان سازی (ساخت ستون، ساپورت برای قالبهای بتنی و …)
- کاربرد لولههای صنعتی در سازههای صنعتی
- کاربرد لولههای صنعتی در ساخت پل و سازههای مشابه
- کاربرد لولههای صنعتی در ساخت خرپا
- کاربرد لولههای صنعتی در ایمن سازی جادهها و راهها
- و …
تعیین قیمت لولههای فولادی
میخواهیم ببینیم که برای لولههایی که از جنس فولاد ساخته میشوند، چگونه ارزش قیمتی تعیین میکنند.در حالت کلی، تمامی قیمتها از پارامتر وزن لوله تبعیت میکنند. هر اندازه که وزن سنگینتری از لوله داشته باشیم، آن لوله، قیمت بالاتری را خواهد داشت.
این وزن، خود از مشخصات فیزیکی مثل طول و درازای لوله یا قطر داخلی و خارجی و ضخامت لوله، اثر میگیرد. همچنین بر اساس جنس لوله، به دلیل چگالی مختلف مواد تشکیل دهندهی آن، وزن لوله متغیر خواهد بود. به عنوان نمونه، در ابعاد یکسان از دو لولهی مسی و لولهی پلی کربنات، احتمالاً وزن لولهی مسی بالاتر خواهد بود.
وزن لوله، با در اختیار داشتن چگالی متریال جنس لوله و همچنین اندازهگیری ابعاد لوله، از طریق فرمولهای ریاضی قابل محاسبه میباشد. در این حالت باید حجم لوله را محاسبه کرده و با ضرب آن در جرم حجمی، وزن لوله را به دست آورد. در نظر داشته باشید که در محاسبهی حجم لوله، باید حجم قسمت توخالی لوله از کل حجم لوله، کاسته شود.
به غیر از پارامترها و مشخصات فیزیکی، عوامل دیگری نیز وجود دارند که قیمت لولههای فولادی را دستخوش تغییر میکنند. به عنوان مثال نرخ آهن. میدانید که فولاد آلیاژی از آهن است. یعنی در ساختار فولاد، باید حتماً عنصر آهن وجود داشته باشد. این آهن باید از سنگهای آهن استخراج شود که در معادن موجود هستند.
واضح است که پروسهای باید طی شود تا سنگ آهن استخراج شده و آهن از آن به دست آید. تمام این پروسههایی که باید طی شوند، مستلزم صرف هزینه خواهند بود. یعنی استخراج از معدن، حمل تا کارخانه، استخراج آهن از سنگ، ساخت آلیاژ فولاد، تولید ورق فولادی، تولید لولههای مختلف از ورقهای فولادی و … همه، نیازمند هزینه هستند.
- تمام این هزینهها، بر روی محصول نهایی که همان لولهی فولادی است، بازتاب دارند. عوامل دیگری مثل تعرفههای حمل و نقل، تعرفهی دلار، تعرفهی گمرک، مواد خام و عناصر فولاد، تعرفهی نفت و برق و به طور کلی انرژی، وضعیت بازار به لحاظ عرضه و تقاضای پدید آمده برای تولید و مصرف انواع لولههای فولادی، میزان واردات لولههای فولادی به صورت غیرقانونی و… نیز به همین ترتیب در قیمت لولههای فولادی از جمله قیمت لوله مانیسمان اثرگذار خواهند بود. در مقالات بعد با ما همران باشید.
بیشتر بخوانید:
مراحل تولید لوله های مانیسمان
روش های تولید لوله های مانیسمان
مقاومت و استاندارد های لولههای مانیسمان