ورق

نحوه خرید ورق فولادی از بورس چگونه است؟

نحوه خرید ورق فولادی از بورس در سایت آهن یک

نحوه خرید ورق فولادی از بورس 

قبل از بررسی نحوه خرید ورق فولادی از بورس، بهتر است کمی راجع به بورس کالا صحبت کنیم و توضیحات مختصری از بورس کالا به افرادی که اطلاعاتی در این زمینه ندارند ارائه کنیم. بورس کالا در واقع یک بازار مالی است که امکان معامله کالاهای مختلف مانند مواد غذایی، انرژی، محصولات کشاورزی، فلزات و… را برای شما فراهم می‌کند. برای خرید از این بازار باید اطلاعات کافی در این حوزه داشته باشید. چرا که خرید از بورس کالا همواره دردسرها و چالش‌های خودش را دارد. شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شود که با این تفاسیر چرا باید خرید از بورس کالا تا این حد مورد استقبال قرار بگیرد؟

نحوه خرید ورق فولادی از بورس کالا

آشنایی با نحوه خرید ورق از بازار بورس

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که در بورس کالا معامله‌ها با سرعت فوق العاده بالایی انجام می‌شوند. کیفیت کالاها تضمین شده و مدت معامله کاملاً مشخص است. در کنار این موارد، میزان ریسک در این بازار نسبت به بازار عادی بسیار کمتر است به همین علت خرید کالاهای مختلف از جمله ورق فولادی در بورس، برای افراد حقوقی و حقیقی جذابیت‌های خاص خودش را دارد. اگر قصد خرید ورق فولادی از بورس را دارید در ادامه با ما همراه شوید تا با نحوه خرید این محصول از این بازار پرچالش بیشتر آشنا شوید.

 

 

مراحل خرید ورق از بورس کالا

برای خرید ورق فولادی از بازار بورس باید چند مرحله را پشت سر بگذارید. در ابتدا باید بدانید که قصد خرید چه نوع ورق فولادی را دارید؟ به طور مثال ورق‌های گالوانیزه در هفته در روزهای دوشنبه یا سه‌شنبه عرضه می‌شوند. بنابراین اگر قصد خرید این محصول را دارید برای کسب اطلاعات بیشتر از نوسان قیمت، استعلام هزینه و خرید ورق‌های گالوانیزه باید از مراکز فروش معتبر کمک بگیرید. اولین قدم برای خرید ورق‌های فولادی از بورس کالا انتخاب یک کارگزاری معتبر است. کارگزاری به عنوان واسطه میان شما و خریدار قرار می‌گیرد و فروشنده و خریدار را به یکدیگر وصل می‌کند.

لازم به ذکر است که کارگزاری که انتخاب می‌کنید باید از کارگزاری‌های فعال باشد و در زمینه خرید انواع ورق و آهن آلات فعالیت کند. کارگزاری‌ها یک کد بورسی در اختیار شما قرار می‌دهند که به واسطه آن می‌توانید در بازار بورس خرید و فروش کنید. در واقع افرادی که کد بورسی ندارند به هیچ عنوان نمی‌توانند در بازار بورس ترید کنند. پس از دریافت کد بورسی از کارگزاری، باید برای دریافت کد معاملاتی در سامانه سجام ثبت نام کنید. برای ثبت نام در سامانه سجام به یک سری مدارک نیاز دارید. در مرحله بعدی، برگه خرید را دریافت و تکمیل می‌کنید.

در این برگه میزان ورق فولادی درخواستی، تعداد و حداکثر ورق‌هایی که به آن‌ها نیاز دارید ذکر می‌کنید. این نکته را در نظر داشته باشید که ۱۰ درصد از مبلغ فاکتور اصلی شما به حساب شرکت کارگزاری واریز خواهد شد. پس از تکمیل این فرایند و در مرحله پایانی، معامله شما در بورس توسط کارگزاری با توجه به فاکتور ارائه شده انجام می‌شود که سرانجام به یک اطلاعیه خرید می‌رسد. در نهایت مابقی مبلغ فاکتور توسط خریدار به حساب بورس واریز شده و تا حداکثر سه روز بعد از دریافت اطلاعیه تایید، خرید شما انجام می‌شود.

مراحل خرید ورق فولادی در بازار بورس به صورت تیتروار

به طور کلی مراحل خرید ورق فولادی از بازار بورس به صورت تیتروار به شرح زیر است:

  • انتخاب ورق مورد نظر
  • واریز بیعانه برای کارگزاری که معمولاً ۱۰ درصد است.
  • خرید محصول مورد نظر به واسطه کارگزاری.
  • دریافت حواله از کارگزاری
  • تسویه کل مبلغ (تا سه روز کاری قبل از ساعت ۱۰ صبح وقت برای تسویه دارید)
  • ارائه فیش بانکی به کارگزاری
  • کسر کارمزدها که شامل هزینه معامله، انبارداری و… می‌شود.
  • تحویل بار در محل مقرر

شرایط خرید ورق فولادی از بورس کالا

اگر قصد خرید ورق فولادی از بورس کالا را دارید، می‌توانید این خرید را به صورت حضوری یا عرضه یکجا انجام ‌دهید. سپس با رعایت یکسری شرایط و قرارداد، معامله را در راستای این شروط به سرانجام‌ برسانید. مثلا اگر قرارداد شما به صورت نقدی است، پرداخت هزینه ورق فولادی معامله شده و تحویل آن باید در زمان مشخص، با توجه به دستورالعمل تسویه و پایاپای انجام شود. سایر قراردادها به شرح زیر است:

  • قرارداد سلف: بر اساس این قرارداد، برای خرید ورق فولادی محصول مورد نظر شما در یک زمان مشخص در آینده به شما تحویل داده می‌شود و هزینه آن بر اساس دستورالعمل تسویه و پایاپای، در زمان معامله پرداخت می‌شود.
  • قرارداد نسیه: در این نوع از قرارداد، محصول مورد نظر در زمان معامله به خریدار تحویل داده می‌شود و هزینه آن بر اساس دستورالعمل تصفیه در تاریخ سررسید پرداخت خواهد شد.
  • قرارداد آتی: در قراردادهایی که به صورت آتی وضع می‌شوند، مقدار مشخصی از کالا با قیمت به روز معامله در سررسید تعیین شده به فروش می‌رسد.
  • قرارداد سلف استاندارد: در قرارداد سلف استاندارد فروشنده باید مقداری از محصولات خود را بر اساس سلف استاندارد با ارزش نقدی به فروش برساند تا در زمان تعیین شده به خریدار تحویل داده شود.
  • قرارداد اختیار معامله: در این قرارداد یک طرف از طرف فروشنده یا از طرف خریدار، کالای مورد نظر را از شخص دیگر خریداری می‌کند و اختیار معامله به دو بخش خرید و فروش تقسیم خواهد شد.

مدارک لازم برای خرید ورق از بازار بورس

برای خرید ورق فولادی از بورس کالا، با توجه به بازاری که معامله در آن انجام می‌شود به مدارک مختلفی احتیاج است. مشتریان حقیقی مشتریانی هستند که برای کسب و کار خود به ورق‌های فولادی یا هر محصول دیگری نیاز دارند و در واقع شامل یک فرد می‌شوند.

اما مشتریان حقوقی افرادی هستند که با کمک هم یک گروه یا سازمان یا حتی شرکت را تشکیل داده‌اند و ورق‌های فولادی را برای استفاده یا فروش تهیه می‌کنند‌. هر یک از این گروه‌ها برای خرید ورق فولادی از بورس به مدارک مختلفی نیاز دارند.

مشتریان حقیقی یا همان افرادی که بدون سازمان یا گروه خاصی اقدام به خرید محصولات می‌کنند. برای خرید باید مدارکی مانند فرم درخواست کد حقیقی شامل کد ملی به همراه چند رقم اضافه، کپی شناسنامه، کپی کارت ملی به همراه پرونده مالیاتی و همچنین کد اقتصادی را که از طریق ثبت نام در سامانه امور مالیاتی دریافت کرده‌اند ارائه کنند.

مشتریان حقوقی یا همان شرکت‌ها و سازمان‌ها که کد اقتصادی مالیاتی یا همان کد حقوقی دارند، باید به همراه این کد، مدارکی کپی کارت ملی و شناسنامه مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره، روزنامه رسمی شرکت، اساسنامه صورت‌های مالی حسابرسی شده و پروانه بهره‌برداری یا پروانه کسب و همچنین سایر مجوزهای فعالیت را برای خرید از بازار بورس ارائه کنند.

منظور از اساسنامه در واقع همان فرمی است که داخل آن اطلاعاتی مانند تاریخ تاسیس شرکت، حوزه فعالیت آن، نوع شرکت، میزان سرمایه‌گذاری، ارزش سهام و… به طور کامل درج شده است.

اما در مقابل، روزنامه رسمی شامل اطلاعاتی است که می‌توان آن را در اختیار سایر شرکت‌ها قرار داد. اطلاعات درون آن نشان می‌دهد چه فرد یا افرادی به عنوان اعضای هیئت مدیره یا مدیر عامل در این شرکت فعالیت می‌کنند.

مدارکی که ذکر کردیم مربوط به خرید و فروش در بازار فیزیکی بورس است که به بازار سنتی شباهت دارد. در این بازار میزان عرضه، میزان تقاضا، قیمت پایه محصولات، نوع تسویه، آمار معاملات فیزیکی و… به طور کامل مشخص می‌شوند.

اما بازار مشتقه نیاز به مدارک دیگری دارد. در این بازار قراردادهای اختیار معامله و آتی مد نظر هستند و اشخاص حقوقی و حقیقی برای معامله در این بازار به مدارک جداگانه و مختلفی نیاز دارند.

به طور مثال، خریداران حقیقی برای خرید در بازار مشتقه باید از طریق شرکت‌های کارگزاری اقدام کنند. مدارکی مانند فرم اطلاعات، حساب خریدار، اقرارنامه جهت ریسک معاملات، قراردادهای آتی و همچنین کپی دو طرف کارت ملی و تمام صفحه‌های شناسنامه را به شرکت کارگزاری تحویل دهند.

و اما مشتریان حقوقی برای معامله در بازار مشتقه باید کد تاییدیه بانک و شرکت کارگزاری را همراه با کپی شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره و نماینده شرکت، همچنین مشخصات نماینده، اقرارنامه ریسک معامله‌های قراردادهای آتی را به همراه آخرین تغییراتی که در روزنامه رسمی شرکت و همچنین اساسنامه به وجود آمده است به همراه اطلاعات حساب بانکی شرکت ارائه کنند تا بتوانند در بازار مشتقه از بورس کالا خرید کنند.

روش‌های خرید ورق فولادی از بورس کالا

جهت آشنایی با روش های سفارش ورق فولادی از بورس کالا می‌توانید از دو روش عرضه به صورت یکجا و روش حراج حضوری خرید خود را انجام دهید. شرح خرید در هر یک از این روش‌ها به صورت زیر است:

  • روش حراج حضوری: در این روش، ورق‌های فولادی را به صورت حراج حضوری در بازار بورس عرضه می‌کنند. روند خرید در این روش شامل ثبت سفارش، معاملات تصفیه پایاپای و تحویل کالا مطابق با قوانین حاکم در بازار فیزیکی است. معمولا آمار معاملات این محصولات در همان عرضه اول انجام می‌شود. اما در صورتی که به قیمت پای معامله نرسند، کارخانه‌ای که این محصولات را عرضه می‌کند می‌تواند تا ۵ روز بعد از تاریخ عرضه اولیه، مجدداً محصول خود را در بازار معامله کند. در صورتی که در عرضه دوم هم محصولات به فروش نروند، می‌توان برای عرضه مجدد با توجه به درخواست عرضه کننده و طی کردن دوباره فرایند پذیرش، دوباره این عرضه را تکرار کرد.
  • روش عرضه یکجا: در روش عرضه محصول به صورت یکجا، کارگزار عرضه کننده می‌تواند ۳ درصد از بهای محصول قابل عرضه را به شکل نقدی یا ضمانت‌نامه بانکی بر اساس قیمت پایه و بدون هیچ قید و شرطی از فروشنده بگیرد و به بازار بورس پرداخت کند. همچنین در این روش باید تاییدیه معامله پایاپای را بنابر سپردن تضمین‌ها به بورس ارائه کند تا فروشنده بتواند آن‌ها را به صورت یکجا عرضه کند.

چه محصولاتی از ورق فولادی در بازار بورس عرضه می‌شوند؟

در بازار محصولات صنعتی به طور کلی ۶ گروه مختلف کالایی وجود دارد که هر کدام دارای ۲۳ زیر گروه و ۵۰ نوع کالا هستند. از گروه کالاهای فولادی محصولات زیر در بازار بورس عرضه می‌شوند.

این ورق‌ها تنها تقسیم بندی کلی هستند و خودشان شامل یک‌سری زیر مجموعه‌ها می‌شوند که بیان آن‌ها در این مقاله نمی‌گنجد.

برای خرید ورق فولادی از بورس به چه نکاتی دقت داشته باشیم؟

قبل از خرید ورق فولادی، چه در بازار بورس و چه در بازارهای سنتی باید به یک‌سری نکات توجه داشته باشید تا در نهایت خریدی مناسب انجام دهید. برخی از این نکات عبارتند از:

  • مشخصات دقیق: قبل از خرید ورق‌های فولادی، حتماً مشخصات این محصولات را مورد بررسی قرار دهید و با نوع نیاز و متناسب با پروژه خود، محصول مناسب را انتخاب کنید. کارخانه‌های زیادی با کیفیت‌های مختلف، محصولاتی مشابه را ارائه می‌کنند که این تنوع در بازار ممکن است شما را با اشتباه در خرید مواجه کند. بنابراین توجه به این موضوع قبل از خرید برای داشتن یک خرید خوب بسیار کمک کننده است.
  • مشاوره قبل از خرید: اگر سابقه خرید و فروش ورق فولادی از بورس را ندارید بهتر است که قبل از هر اقدامی از افرادی که در این زمینه تجربه دارند کمک بگیرید تا شما را به بهترین شکل ممکن راهنمایی کنند.
  • استعلام قیمت: قبل از اینکه برای خرید این محصول اقدامی کنید بهتر است که چند منبع معتبر را برای استعلام قیمت انواع ورق فولادی بررسی کنید. سپس با آگاهی کامل بودجه لازم برای خرید ورق فولادی را تامین کنید. همانطور که می‌دانید قیمت ورق‌های فولادی به صورت جهانی تعیین می‌شود و به طور مداوم در حال کاهش یا افزایش است. بنابراین بهتر است از حدود قیمتی، مبلغ بالاتری را کنار بگذارید تا به هنگام خرید در صورت افزایش قیمت‌ها، با مشکلی مواجه نشوید.
  • تهیه مدارک: شما به عنوان شخص حقیقی یا حقوقی، قبل از خرید ورق فولادی از بورس، حتماً مدارک گفته شده را تهیه کنید و با آمادگی کامل برای خرید اقدام کنید.
  • مهلت تسویه و درصد جریمه تاخیر روزانه: تسویه حداکثر تا ساعت ۱۳ روز سوم کاری باید به طور کامل انجام شود. در غیر این صورت مشتری دوباره ۷ روز تقویمی زمان دارد که این تسویه را انجام دهد. اگر باز هم تاخیر کند به ازای هر یک روز، ۰.۲۵ از ارزش معامله باید جریمه پرداخت کند.
  • فسخ و شرایط فسخ معامله: اگر بعد از گذشت ۷ روز تقویمی، تسویه انجام نشد کارگزار خریدار باید ۵ درصد از ارزش معامله را به عنوان خسارت فسخ قرارداد همراه با کارمزد ظرفیت قرارداد پرداخت کند.

سخن پایانی در رابطه با نحوه خرید ورق فولادی از بورس

در این مقاله راجع به نحوه خرید ورق فولادی از بورس کالا صحبت کردیم و هر آنچه را که لازم بود برای خرید و فروش در این بازار بدانید به شما شرح دادیم. با این حال بازار بورس بازاری با پیچیدگی‌های خاص است که قبل از انجام هر معامله‌ای درون این بازار باید با یک شخص کاربلد و مجرب مشورت کنید تا زوایای مختلف و پیچ و خم‌های این بازار را به شما نشان دهد. اگر از اطلاعات و تجربه افراد کاربلد و آگاه در این زمینه استفاده کنید، با ضررهای احتمالی مواجه نمی‌شوید و همواره از این بازار سود و درآمد کسب خواهید کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *