کاربرد میلگرد ساده در ساختمان سازی
در صنعت ساخت و ساز میلگرد ها به خصوص میلگرد ساده یکی از نقش های اصلی را به خود اختصاص می دهد. درکل میلگرد یا آرماتور فولادی است که در بتن برای جبران مقاومت کششی پایین آن مورد استفاده قرار میگیرد.
میلگرد ها از لحاظ شکل ظاهری به دو دسته تقسیم می شوند:
میلگرد یا آرماتور چیست؟
میلگرد یا آرماتور فولادی است که در بتن برای جبران مقاومت کششی پایین آن مورد استفاده قرار میگیرد. فولادی که به این منظور در سازههای بتن آرمه به کار میرود به شکل سیم یا میلگرد میباشد و فولاد میلگرد نامیده میشود. البته در موارد خاصی از فولاد ساختمانی نظیر نیمرخهای شکل، ناودانی و یا قوطی نیز برای مسلح کردن بتن استفاده میشود.
خاموت
آرماتورهای عرضی که به دور آرماتورهای طولی و اصلی در شناژها بسته میشوند خاموت نام دارند. از آرماتور بندی به منظور قوی ساختن ساختمان،پل،سد و… استفاده میشود،آرماتور بند با بستن میلگردها به هم توسط سیم ان ها را به هم متصل میکند…
مشخصههای محاسباتی مهم میلگرد:
مقاومت تسلیم
مقدار تنشی که در آن بدون افزایش بار تغییر طول نمونه فولادی ازدیاد مییابد تنش تسلیم یا مقاومت تسلیم یا مقاومت جاری شدن مینامند و با y نمایش میدهند.
اسپیسر میلگرد
اسپیسر میلگرد المانی میباشد که به منظور ایجاد فاصله میلگرد از سطح بیرونی بتن مورد استفاده قرار میگیرد.
مقاومت کششی
از تقسیم حداکثر بار ثبت شده در آزمایش کشش بر سطح مقطع اولیه به دست میآید.
طبقه بندی فولاد میلگرد
در کشورهای مختلف فولاد میلگرد با استانداردهای متفاوتی تولید میشوند و در هر استانداردی طبقه بندی مشخصی در ارتباط با خواص مکانیکی فولادها وجود دارد. در ایران قسمت عمده فولادهای میلگرد که توسط کارخانه ذوب آهن اصفهان تولید میشوند با استاندارد روسی مطابقت دارند. فولادی که در ایران تولید میشود (طبق استاندارد روسی) به سه گروه تقسیم میشود:
- فولاد نوع A-۱
- فولاد نوع A-۲
- فولاد نوع A-۳
فولاد A-۱ از نوع صاف بوده و مقاومت تسلیم و مقاومت کششی آن به ترتیب ۲۴۰۰ و۳۶۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع میباشد.
فولاد A-۲ از نوع آجدار با مقاومت تسلیم ۳۴۰۰ و مقاومت کششی ۵۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع است.
فولاد A-۳ نیز از نوع آجدار با مقاومت تسلیم ۴۰۰۰ و مقاومت کششی ۶۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع میباشد.
از نظر تنوع قطر میلگردها نیز استانداردهای تولید کنندگان متفاوت است. در سیستم روسی که در کارخانجات ذوب آهن اصفهان مورد استفادهاست میلگردها تا قطر ۴۰ میلیمتر ساخته میشوند.
قطر اسمی میلگرد های ساده
قطر اسمی میلگرد های ساده ، قطری است که در برگ شناسایی آن ذکر می شود. و معادل قطر دایره ای است که مساحت آن برابر مساحت مقطع عرضی میلگرد است . میلگرد های ساده بیش تر کاربرد صنعتی داشته و بعضا درساخت خاموت نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
میلگرد های ساده ای که کیفیت بهتری دارند و محصول کارخانه هایی مثل یزد و کاشان هستند بیش تر مصرف صنعتی داشته و میلگردهای ساده محصول کارخانه هایی مانند متین بیش تر مصرف ساختمانی دارند.
میلگرد ساده صنعتی
میلگرد ساده صنعتی در بازرگانی فولاد صنعت قوام از سایزهای ۶ میلیمتر تا ۲۰ میلیمتر از جنس ST37 با نازلترین قیمتها ارائه میگردد و آمادگی عقد قراداد جهت واردات و صادرات را دارد. میلگرد، پروفیلی با سطح مقطع دایره میباشد که بیشتر از جنس فولاد میباشد. بیشترین کاربرد میلگرد در صنعت ساختمان سازی و در بخش بتن ریزی میباشد.
هدف از بکارگیری میلگرد، تقویت مقاومت (کششی) بتن میباشد. نام دیگر میلگرد، آرماتور فولادی میباشد. میلگردها در اندازه (قطر) متفاوت ساخته میشوند و از لحاظ ساختمان داخلی (آنالیز داخلی)، وابسته به محل بکارگیری و یا کشوری که قرار است بکار گرفته شود متفاوت است. بعنوان مثال، میلگردی که در ژاپن مورد استفاده قرار میگیرد با میلگردی که در ایران یا اروپا مورد استفاده قرار میگیرد، بسیار متفاوت است. زیرا در ژاپن به میلگردی نیاز است که بتواند در مقابل زلزله مقاوم باشد. بر اساس این تفاوت در شرایط اقلیمی، در هر کشوری، استانداردهای متفاوتی بوجود آمده که تولیدکنندگان آن کشور، موظف به اجرای آن قوانین میباشند.
مشخصات مکانیکی میلگرد بدون آج
این نوع میلگردها فقط در میلگرد S240 به کار برده شده.
سایر ویژگی های این میلگرد به شرح ذیل می باشد:
- مقاومت تسلیم این میلگرد ۲۴۰ نیوتون بر میلی متر مربع می باشد.
- مقاومت کششی(تنش گسیختگی) این میلگرد ۳۶۰ نیوتون بر میلی متر مربع می باشد.
- رده بندی از نظر سختی:نرم
کاربرد میلگرد بدون آج
مطابق بند ۹-۴-۱-۴ آیین نامه تنها می توان از این میلگردها به عنوان میلگرد دورپیچ در اعضای سازه ای بتن آرمه یا در ساختمان های بتن آرمه استفاده نمود. استفاده از آنها به عنوان میلگرد سازه ای غیر فوق ،در تمامی انواع ساختمان ها ممنوع است.
آیا استفاده از میلگرد بدون عاج به عنوان میلگرد حرارتی مجاز است؟
متاسفانه بعضی مهندسان با دلایل گوناگون سعی می کنند از این میلگردها به عنوان میلگردهای حرارتی در سقف ها بهره بجویند. آنها از این توجیه استفاده می کنند که میلگردهای حرارتی نقش سازه ای ندارند و لذا استفاده از آنها به عنوان میلگرد حرارتی هیچ مانعی ندارد. امّا باید توجه نمود که در بند فوقالذکر آیین نامه کاملاً موارد استفاده از این میلگرد را مشخص نموده. لذا استفاده از آنها به عنوان میلگرد حرارتی نوعی اشتباه طراحی و اجرایی متداول می باشد.
کارخانه های تولید کننده میلگرد در ایران
- ذوب آهن اصفهان
- فولاد مبارکه اصفهان
- مجتمع فولاد کویر
- گروه ملی صنعتی فولاد ایران
- مجتمع فولاد خراسان
- گروه صنعتی سپاهان
- مجتمع فولاد الیگودرز
- فولاد امیرکبیر کاشان
- ورق خودرو چهارمحال بختیاری
- صبا فولاد زاگرس شهرکرد
- فولاد ناب تبریز
- گروه صنعتی درپاد تبریز
- گروه صنعتی فولاد یزد
- فولاد اکسین خوزستان
- فولاد کاویان