فرق استیل با استنلس استیل چیست؟
فرق استیل با استنلس استیل چیست؟ این سوالی است که همواره بسیاری از خریداران سوال میکنند. در حال حاضر استیل و استنلس استیل جزو ۲ محصول فلزی مهم و کاربردی در اکثر صنایع هستند که هر کدام جنس و ویژگیهای خاص خود را دارند. با این حال بسیاری از افراد این دو محصول را همانند یکدیگر در نظر گرفته و ممکن است در زمان خرید با مشکل روبرو شوند.
معرفی استیل و استنلس استیل به زبان ساده در این مورد باید بگوییم که استیل و استنلس استیل ۲ فلز متفاوت هستند که آلیاژهای به کار رفته در هر کدام میتواند متفاوت باشد. در این مقاله برای شما در مورد تفاوت این دو ماده صحبت میکنیم.
معرفی استیل و استنلس استیل به زبان ساده
در این مورد باید بگوییم که استنلس استیل در واقع یک محصول فولادی است که از حداقل ۱۱ درصد کروم و حداکثر ۱.۲ درصد کربن به وجود آمده است. در مقابل، استیل یک آلیاژ فلزی است که از مخلوط کربن و آهن تشکیل شده و میتوانیم آن را یکی از پرکاربردترین فلزات روی کره زمین معرفی کنیم.
علاوه بر دو عنصر ذکر شده، در استیل میتوان عناصر دیگری مثل فسفر، گوگرد، منگنز، وانادیوم و تنکسن را مشاهده کرد. در حال حاضر هر کدام از این محصولات دارای کاربردهای مختلفی هستند و میتوانند خصوصیات و ویژگیهای مخصوص به خود را داشته باشند.
ورق استیل چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم به طور کاملتر در مورد فرق استیل با استنلس استیل برای شما صحبت کنیم باید بدانید این دو ماده چیست؟ در این مورد باید بگوییم همانطور که گفته شد استیل یک آلیاژ فلزی است که دارای انواع مختلف است:
- استیلهای ابزار
- استیل آلیاژی
- استیلهای کربن
این محصول دارای خواص منحصر به فردی از جمله ماندگاری، شکل پذیری بالا، سختی، استحکام و قابلیت جوشکاری است. این محصول قیمتی مناسب داشته و با محیط زیست سازگار است علاوه بر این، از ایمنی بالایی برخوردار بوده و کار کردن با آن مشکلی برای افراد به وجود نمیآورد.
مقاله پیشنهادی جهت مطالعه : آلیاژ های مختلف ورق استبل
ورق استنلس استیل چیست؟
استنلس استیل در واقع نوعی فولاد است که از مقاومت بالایی بالایی برخوردار است. یکی از مهمترین خواص آن را میتوانیم مقاومت فراوان در برابر خوردگی و اسید معرفی کنیم به همین دلیل امروزه در محیطهای مرطوب و حاوی مواد خورنده میتوان از آن استفاده کرد. این محصول دارای زیر گروههایی به صورت زیر است:
- استنلس استیل دوبلکس
- استنلس استیل فریتی
- استنلس استیل آستنیتی
- استنلس استیل مارتنزیتی
این محصول دارای خواص شگفت انگیزی بوده و میتوان در بیشتر صنایع با خیال راحت از آن استفاده کرد. علاوه بر این، دارای دو نوع استنلس استیل ۳۰۴ و ۳۱۶ است که هر کدام مقاومت و استحکام خود را دارند.
فولادهای زنگنزن (استنلس استیل) به دلیل ویژگی غیرفعال شدن خود میتوانند مقاومت بسیار خوبی دربرابر خوردگی از خود نشان دهند. این فولادها به دلیل شکل گرفتن یک لایه غیرفعال بر روی سطحشان که به شدت به ماده زیرین پیوند خوردهاست و از تماس بیشتر ماده به محیط اطراف جلوگیری میکند، چنین ویژگیای دارند.
منبع: ویکی پدیا
مهمترین فرق استیل با استنلس استیل چیست؟
پس از اینکه اطلاعات کلی را در مورد این دو فلز به دست آوردید نیاز است تا با فرق استیل با استنلس استیل آشنا شوید. در ادامه مهمترین تفاوتهای این دو ماده را به شما معرفی میکنیم:
-
شکل ظاهری
اولین و مهمترین تفاوت این دو محصول را میتوانیم در شکل ظاهری آنها معرفی کنیم، به طوری که استنل استیل دارای ظاهری براق و تمیز است اما استیل ظاهری مات و معمولی دارد. به همین دلیل هنگام خرید و استفاده علاوه بر در نظر گرفتن ویژگیهای دیگر در صورتی که نیاز باشد از فلزی با ظاهر براق استفاده کرد نیاز است تا استنلس استیل به کار برده شود.
-
عناصر استفاده شده
دومین فرق استیل با استنس استیل را میتوانیم در عناصر استفاده شده برای ساخت آنها معرفی کنیم. به طوری که در استیل از میزان زیادی آهن و کربن استفاده شده و میزان کربن آن نیز از عناصر دیگر بیشتر است. اما در استنلس استیل میزان کربن کم بوده و به جای آن میزان کروم به کار رفته شده در آن نسبت به مواد دیگر بالاتر است.
-
مقاومت
مورد دیگری که در این مبحث اهمیت زیادی دارد، میزان مقاومت این دو محصول است. در این مورد باید بگوییم که استنلس استیل به دلیل داشتن ۱۱ درصد کروم روی خود از استحکام بالاتری برخوردار است؛ اما استیل به دلیل داشتن مقدار زیادی کربن مقاومت کمتری داشته و به همین دلیل به عنوان یک فلز معمولی شناخته میشود که در مقابل مواد خورنده استحکام زیادی ندارد. به همین دلیل در زمان استفاده باید توجه کرده و از قرار دادن استیل نزد مواد خورنده قوی خودداری کنید.
-
وجود اکسیداسیون روی سطح آنها
از دیگر تفاوتهای آنها میتوانیم به وجود اکسیداسیون با رنگ قرمز روی سطح آنها اشاره کنیم. استیلهای کربنی یا همان استیل به دلیل داشتن مقدار زیادی کربن هنگام قرار گرفتن در معرض رطوبت زنگ میزند اما استیلهای استنلس زنگ نمیزنند.
-
قیمت
هنگام بررسی فرق استیل با استنلس استیل معمولاً موضوع قیمت نیز اهمیت پیدا میکند. در این مورد باید بگوییم که قیمت استنلس استیل به دلیل داشتن ویژگیهای کیفی متنوع و اینکه جزو فولاد ضد زنگ به حساب میآید نسبت به استیل گرانتر است و برای خرید آن نیاز است تا شما هزینه بالاتری برای آن پرداخت کنید.
-
وزن
در مورد وزن این دو محصول باید بگوییم که استنلس استیل دارای عناصر مختلفی بوده و چگالی بیشتری دارد به همین دلیل وزن آن نسبت به استیل بالاتر است. در مکانهایی که نیاز به استفاده از استیل سبک باشد و گزینه زنگ زدگی مطرح نباشد، میتوان از استیل استفاده کرد.
-
سختی
موضوع مهم دیگر در مورد این دو ماده سختی آنها است به طور کلی باید بگوییم که استیل و استنلس استیل هر دو نسبتاً سخت هستند اما با این حال استنلس استیل به دلیل داشتن عناصر مختلف از سختی بیشتری نسبت به استیل برخوردار است.
-
مقاومت در برابر حرارت
استنلس استیل حاوی عناصری مثل تنگستن و نیکل است که همین موضوع مقاومت حرارتی آن را بالا میبرد بهتر است بدانید استیل در مقابل حرارت مقاومت چندانی ندارد.
-
خواص مغناطیسی
از دیگر فرق استیل با استنلس استیل میتوانیم به خواص مغناطیسی آنها اشاره کنیم. در این مورد میتوانیم بگوییم که استیل دارای خواص مغناطیسی است اما معمولا استنلس استیل غیر مغناطیسی است. به عبارتی استنلس استیل سری ۳۰۰ به دلیل داشتن نیکل و کروم خواص غیر مغناطیسی دارد اما سری ۴۰۰ آن به دلیل اینکه فقط حاوی کروم است در نتیجه میتواند مقداری خاصیت مغناطیسی داشته باشد.
-
جوشکاری
جوشکاری کردن روی فلز استیل نسبت به استنس استیل راحتتر است. این فلز آلیاژهای کمتری داشته و به همین دلیل مقاومت آن نسبت به استنلس استیل کمتر است. عبارتی انعطاف پذیرتر بوده و در هنگام جوشکاری نیاز به صرف وقت و انرژی زیادی ندارد.
-
نحوه تولید
از دیگر فرق استیل و استنلس استیل میتوانیم به نحوه تولید آنها اشاره کنیم. به این صورت که برای تهیه کربن استیل اقدام به بازیافت فولاد خالص کرده و این ماده در حالتهای گالوانیزه و نورد گرم و سرد موجود است.
-
نقطه جوش
در نظر گرفتن نقطه جوش این دو فلز نیز از اهمیت بالایی برخوردار است، به این صورت که نقطه جوش استیل چیزی بین ۳۰ تا ۳۲ درجه است؛ هنگامی که دمای محیط افزایش پیدا کند کارایی محصول نیز کاهش پیدا میکند. اما دمای جوش استنلس استیل ۳۱۰، در حدود ۱۱۰۰ تا ۱۱۵۰ درجه سانتیگراد است همانطور که میبینید این فلز در دماهای بسیار بالا به خوبی عمل کرده و ماندگاری زیادی نیز دارد.
-
انعطافپذیری
به دلیل اینکه میزان کربن در استیل زیاد است در نتیجه استیل نسبت به استنلس استیل از انعطاف پذیری بیشتری برخوردار است به همین دلیل از آن در ساخت تجهیزاتی مثل پله برقی استفاده میکنند.
به توجه به موارد ذکر شده میتوانید تفاوتهای اصلی استیل و استنلس استیل را بهطور کاملتر درک کنید. اطلاع از این موارد باعث میشود که شما با دقت نظر بیشتری برای تهیه این محصولات اقدام کنید.
کاربردهای استیل و استنلس استیل
یکی از موضوعات مهمی که در مبحث فرق استیل با استنلس استیل باید بدانید کاربردهای این دو فلز است. از این ۲ فلز میتوان در بیشتر صنایع استفاده کرد و به عبارتی وجود آنها باعث انجام بسیاری از کارها در صنایع مختلف از جمله صنایع سنگین و نیمه سنگین شده است. در ادامه بیشتر در مورد کاربرد آنها برای شما صحبت میکنیم.
-
کاربرد استنلس استیل
استنلس استیل به عنوان یکی از پرکاربردترین فلزات در چند دهه اخیر شناخته شده است که از آن در بیشتر صنایع استفاده میکنند؛ بیشترین کاربرد آن عبارتاند از:
-
- استفاده در صنعت معماری و ساخت و ساز برای استفاده در نمای داخلی و بیرونی ساختمانها و برجها
- استفاده در صنعت اتومبیل سازی و صنایع حمل و نقل به منظور ساخت قطعات گوناگون خودرو از جمله اگزوز خودروها
- استفاده در صنایع پزشکی و داروسازی به منظور ساخت قطعات مقاوم در برابر مواد استریل کننده و ساخت لوازم و تجهیزات دندانپزشکی و داروسازی
- استفاده در صنایع انرژی و صنایع پتروشیمی از جمله صنایع نفت، گاز و پتروشیمی به منظور ساخت تجهیزات و لوازم ضد زنگ از جمله شیرآلات، لولههای فولادی، اتصالات، سکوهای نفتی
- استفاده در صنایع آبی به منظور حفظ خواص شیمیایی و بیولوژی آب
-
کاربرد استیل
همانطور که دانستید فرق استیل با استنلس استیل زیاد است با این حال فلز استیل نیز کاربردهای گوناگونی دارد. از این فلز برای صنایع مختلف و صنایعی که در قسمت استنلس استیل نام برده شد نیز استفاده میکنند. با این حال این فلز کاربردهای دیگری نیز دارد که در ادامه برخی از آنها را به شما معرفی میکنیم:
-
- از استیل و ورقهای استیل در ساختمان سازی به منظور افزایش زیبایی، دوام و مقاومت ساختمانها استفاده میکنند. این تجهیزات در پوشش سقف و دیوار و پوشش کف کاربرد دارند.
- فلز استیل در صنایع دریایی مورد استفاده قرار گرفته و میتواند در مقابل شوری آب به خوبی دوام بیاورد از این فلز جهت ساخت کشتیها، کانتینرها، پایگاههای نفتی، لنجها و سازههای دریایی استفاده میکنند.
- استیل در صنعت جواهرسازی و ساخت انواع زیورآلات به دلیل مقاومت در برابر زنگ زدگی و زیبایی استفاده میشود.
- از این فلز در صنعت کشاورزی نیز به منظور تولید قطعات، ماشین آلات کشاورزی و تولید سازههایی مثل گلخانهها و سیستمهای آبیاری استفاده میکنند.
- در حال حاضر در صنایع سنگین مانند تولید قطعات قطار، وسایل نقلیه و خودروها از این فلز به وفور استفاده میکنند.
- استفاده در صنایع غذایی و آشپزخانه به منظور ساخت لوازم و تجهیزاتی مانند قاشق، چنگال، یخچال و اجاق گاز نیز امکانپذیر است.
این موارد تنها گوشهای از کاربردهای مهم استیل و استنلس استیل هستند که شما میتوانید با انجام ارزیابی کلی و بررسی نقاط قوت هر یک از این محصولات، هوشمندانهتر برای خرید آنها برنامهریزی کنید.
فرق استیل با استنلس استیل در یک نگاه کلی
فرق استیل با استنلس استیل جزو مهمترین مواردی است که امروزه همواره بررسی میشود تا افراد بتوانند برای ساخت تجهیزات و لوازم کاربردی یا استفاده در صنایع مختلف با اطمینان بیشتری فلز مورد نظر را انتخاب کنند.
در این قسمت مهمترین تفاوتهای این دو محصول را برای شما ذکر کردیم. با در نظر گرفتن این مباحث میتوانید با خیال راحت محصول مورد نظر را خریداری نمایید. علاوه بر این، در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر توصیه میکنیم در زمان خرید به خوبی در مورد هر کدام از این فلزات تحقیق کرده و با در نظر گرفتن ویژگیهای کیفی یا ظاهری آنها، محصول مورد نظر خود را تهیه نمایید.