کارخانههای تولید کننده لوله اسپیرال چیست؟
کارخانههای تولید کننده لوله اسپیرال به لحاظ روش تولید لوله، نوع لوله، ابعاد و اندازه و استانداردهایی که برای تولید این لولهها به کار میگیرند، متفاوت با یکدیگر عمل میکنند. بنابراین انواع لولههای اسپیرال با ویژگیها و مشخصات مختلف به تولید میرسند که هر یک با توجه به ویژگیهایی که دارند، در صنایع گوناگون مانند نیروگاهها، نفت و گاز، صنایع ساخت خودرو و… مورد استفاده قرار میگیرند.
در این مقاله به معرفی چندین کارخانه های فعال در حوزه تولید لوله اسپیرال میپردازیم و راجع به نوع لولههایی که تولید میکنند اطلاعاتی را در اختیار شما قرار میدهیم.
معرفی لوله اسپیرال
لوله اسپیرال از آن دسته لولههای کاربردی است که با توجه به ویژگیهایی که دارد، در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد. این لوله به شکل مارپیچی و با استفاده از ورق های سیاه فولادی با ضخامتهای گوناگون به تولید میرسد و دارای سطحی صاف و یکدست، مقاومت و دوامی فوقالعاده بالا است. برخی از انواع مختلف این محصول با استفاده از ورقهای فایبرگلاس، پلاستیک انعطافپذیر و یا با کامپوزیت تولید میشوند.
در اغلب موارد نیز مشتریان بر اساس نیاز و خواستهای که دارند، این محصول را با آلیاژهای متفاوتی از جمله فولاد ضد زنگ با روکش وینیل، آلومینیوم، مس، برنج یا فولاد سفارش میدهند. طول لوله اسپیرال متنوع است و در متراژهای مختلف تولید میشود. اما رایجترین طول این لوله ۲۰ فوت معادل ۱۲.۶ متر است که بیشترین کاربرد را در صنایع دارد.
کاربردهای لوله اسپیرال
لوله اسپیرال در صنایع گوناگونی به کار گرفته میشود و به همین علت تولید آن در اغلب کارخانههای واقع در کشور انجام میگیرد. کاربرد این نوع لوله در صنایع باعث شده تا از بروز مشکلات جدی در حوزه نفت و گاز و… جلوگیری شود. لولههای اسپیرال در صنایع شیمیایی، لایه روبی، سازههای فلزی، ساخت پل، صنعت گرمایشی و… بسیار کاربردی هستند.
همچنین در درمانگاهها، بیمارستانها، مراکز عمومی، مکانهای تفریحی، ساختمانهای اداری و انبارها و برای ساخت سیستمهای تهویه هوا و گرمایشی کاربرد گستردهای دارند. از ویژگیهای این نوع لوله میتوان به انتقال بهتر جریان سیالات به دلیل داشتن خواص مکانیکی بسیار بالا و مسطح بودن اشاره کرد. همچنین وجود شیارهای جوش خورده روی سطح مارپیچی این لوله، باعث استحکام و مقاومت بالای آن در برابر شکست و ترک شده است.
بعضی از کاربرد های لوله اسپیرال:
- برای اقدامات مربوط به تصفیه فاضلاب از لولههای اسپیرال استفاده میشود.
- جهت آبرسانی، اغلب از اسپیرال استفاده میشود زیرا نسبت به دیگر لولهها عملکرد بهتری دارند.
- برای گاز رسانی این نوع لوله، گزینه خوبی است.
منبع: مرکز آهن
کارخانههای تولید کننده لوله اسپیرال
در ادامه سعی داریم کارخانه های تولید کننده لوله اسپیرال در ایران را نام ببریم و توضیحاتی برای هر کدام داشته باشیم.
- کارخانجات تولید کننده لوله کالوپ
شرکت کالوپ با هدف سرویس دهی به صنعت آبرسانی کشور، در سال ۱۳۸۶ در شهر ساوه تاسیس شد. این کارخانه به مدت ۲۲ سال به تولید لولههای آبرسانی پرداخت و پس از موفقیت در این حوزه در سال ۱۳۸۳ وارد صنعت نفت و گاز شد و تولید لولههایی با استاندارد بالا را برای صنعت نفت و گاز آغاز کرد. کالوپ هم اکنون به عنوان یکی از تولید کنندگان بزرگ و مطرح لولههای فولادی در کشور شناخته میشود و بیش از ۸۰۰۰ کیلومتر لولههای فولادی برای استفاده در شبکههای نفت و گازرسانی به تولید میرساند.
این کارخانه در سال ۱۳۸۸ در جهت توسعه کارخانجات شرکت کالوپ گام موثر دیگری برداشت و در شهر صنعتی سگزی اصفهان، خط تولید لولههای اسپیرال را راه اندازی کرد. در سال ۱۳۹۶ شرکت کالوپ کارخانجات خود را توسعه داد و ۵ خط تولید دیگر برای تولید لولههای اسپیرال با قابلیت تولید همزمان افتتاح کرد. هم اکنون به طور سالانه ۵۰۰۰۰۰ هزار تن لوله اسپیرال توسط خطوط تولید این کارخانه تولید شده و روانه بازار میشود.
- شرکت تولیدی کیان پرشیا
شرکت کیان پرشیا از دیگر کارخانههای بزرگ داخلی است که در حوزه تولید مقاطع فولادی فعالیت میکند و بیش از دو دهه در این حوزه تجربه دارد. این کارخانه بزرگ طی این سالها تمام تمرکز خود را برای شناسایی نیاز مشتریان و تولید لولههای متناسب با نیاز آنان متمرکز کرده است. تولید سالانه ۳۰۰ هزار تن انواع لوله فولادی پروفیل با کیفیت بالا، از جمله خدمات این کارخانه برای بازار داخلی است.
محصولات این شرکت در جهت تامین پروژههای ساختمانی، آبرسانی و صنعتی کشور مورد استفاده قرار میگیرد. شرکت تولیدی کیان پرشیا از سال ۱۳۸۰ در شهرک صنعتی شمس آباد استان تهران در زمینی به مساحت ۱۱ هکتار آغاز به فعالیت کرد و هدف خود را بر تولید انواع لولههای قطور فولادی اسپیرال و درز مستقیم و همچنین مقاطع پروفیل فولادی جهت انتقال نفت، گاز، آب و مصارف ساختمانی آغاز کرد.
لولههای اسپیرال تولید شده به واسطه این شرکت بر اساس استانداردهای تولید و کیفیت AWWA C200 آمریکا از شرکت MOODY انگلستان به تولید میرسند. این شرکت با در اختیار داشتن کادری حرفهای و مجرب و بهرهمندی از ماشین آلات پیشرفته و بهروز، به طور سالانه ۱۲۰ هزار تن انواع لوله و پروفیل فولادی را در قطرهای ۸.۳ تا ۶ اینچ به تولید میرساند.
- شرکت نورد لوله و پوشش نیزار
شرکت نورد لوله و پوشش نیزار در سال ۱۳۹۴ در زمینی به مساحت ۳۷ هکتار در کیلومتر ۲۵ جاده قم سلفچگان آغاز به کار کرد. این شرکت با تکیه بر تولید اشتغال آفرین، فعالیت خود را در حوزه تولید انواع لولههای فولادی اسپیرال با قطرهای مختلف آغاز کرد.
همچنین اجرای پوششهای ضد خوردگی داخل و خارج، لولههای فولادی شامل پلی اتیلن سه لایه، پوششهای FBE، قیر پایه نفتی، قیر اصلاح شده پلیمری، پوشش رنگهای صنعتی و بهداشتی مطابق با استانداردهای ملی و بین المللی و همچنین کلتار ذغال سنگی، سهم چشمگیری را در پروژههای ملی ایفا میکند.
- شرکت تولیدی ایران اسپیرال
شرکت ایران اسپیرال همانطور که از اسمش پیداست در حوزه تولید انواع لولههای فولادی درز جوش مارپیچ یعنی همان لوله اسپیرال فعالیت میکند. محصولات تولیدی این کارخانه از قطر ۱۵ الی ۱۲۰ اینچ و در ضخامت ۵ الی ۲۵.۴ میلیمتر و تا گرید فولادی ۷۰ X، بر پایه استاندارد AWWA به تولید میرسند.
کارخانه اسپیرال فعالیت خود را در سال ۱۳۷۳ در شهرک صنعتی سگزی واقع در کیلومتر ۵۲ شرق اصفهان آغاز کرد. هدف از احداث این کارخانه تامین کردن لولههای مورد نیاز برای خطوط انتقال آب بوده است. این کارخانه در زمینی به مساحت ۳۰ هکتار و در زیر بنایی به مساحت ۲۵ هزار متر مربع احداث شده و ۱۳ کیلومتر راه آهن اختصاصی، این کارخانه را به راه آهن جمهوری اسلامی ایران متصل میکند و به این ترتیب حمل مواد اولیه و محصول برای نقاط مختلف کشور یا حتی جهان آسانتر میشود.
کارخانه تولیدی ایران اسپیرال به طور سالانه ۱۸۰ هزار تن لوله فولادی اسپیرال در قطرهای ۴۰۰ الی ۳۰۰۰ میلیمتر و با ضخامت ۵ الی ۲۵/۴ میلیمتر را به روش جوشکاری زیر پودری به تولید میرساند.
- شرکت گروه صنعتی سپاهان
گروه صنعتی سپاهان که در سال ۱۳۵۲ تاسیس شده، یکی از پیشگامان صنعت فولاد در ایران محسوب میشود. کارخانه این شرکت در زمینی بزرگ و گسترده با وسعت ۱۳۲۰۰۰۰ متر مربع در مجاورت شهر اصفهان قرار گرفته و در زمینه تولید انواع تیوب و لولههای درزدار فعالیت میکند. همچنین این گروه صنعتی در حوزه تولید لوله گاز برای مصارف تجاری و خانگی جزو اولینها محسوب میشود و اولین کارخانه تولید لوله گالوانیزه در ایران است که توانست در سال ۱۳۷۲ پروانه کاربرد استاندارد ۳۳۶۰ lSlR را اخذ کند.
کارخانه تولید لوله سپاهان از برترین و بزرگترین تولید کنندگان محصولات فولادی در ایران و خاورمیانه به شمار میرود که از کارخانههای مختلف تولیدی تشکیل شده و زیرمجموعههای مختلفی دارد. به طور مثال؛
- شرکت نورد و لوله پروفیل سپاهان
- ساختههای فلزی اصفهان (سافا)
از شرکتهای زیر مجموعه این گروه صنعتی محسوب میشوند. از تولیدات این شرکت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
- لوله گالوانیزه استاندارد
- لوله گاز شبکه سپاهان
- لوله صنعتی سپاهان
- لوله گاز توکار سپاهان
- لوله گاز روکار سپاهان
- لوله تست سپاهان
- کارخانجات نورد و پروفیل ساوه
از دیگر کارخانههای تولید کننده لوله اسپیرال میتوان به کارخانجات نورد و پروفیل ساوه اشاره کرد. این کارخانه در سال ۱۳۵۲ در استان مرکزی تاسیس شد و در سال ۱۳۵۴ به بهرهبرداری رسید. محصولات تولیدی این کارخانه در صنایع کلیدی کاربردهای گستردهای دارند و برای انتقال آب، گاز و نفت مورد استفاده قرار میگیرند. از جمله تجهیزات خطوط تولید این کارخانه میتوانیم به دستگاههای تمام اتوماتیک گالوانیزاسیون لوله با قابلیت گالوانیزه کردن لولهها تا سایز ۱۲ اینچ اشاره کنیم.
همچنین خطوط تولید این کارخانه برای ساخت تجهیزات اسیدشویی و تجهیزات تست لوله نیز کاربرد دارند. کارخانه نورد و پروفیل ساوه در حوزه تولید لولههای قطور سایز ۸ تا ۲۴ اینچ و حتی با ضخامت حداکثر ۱۵ میلیمتر فعالیت میکند و محصولات خود را با استانداردهای iPS، API 5L به تولید میرساند. همچنین این کارخانه توانسته برای گازرسانی شهری، لولههای فولادی با استاندارد ملی ۳۵۷۴ را تولید کند. در ادامه با دستهبندی لولههای تولیدی این شرکت اشاره خواهیم کرد.
-
- لولههای فولادی گاز خانگی و آبرسانی
- لولههای صنعتی
- لولههای فولادی گاز شبکه
- شرکت لوله و پروفیل سپنتا تهران
گروه صنعتی سپنتا دو کارخانه تولیدی در شهرهای اهواز و تهران دارد. این شرکت فعالیت خود را قبل از پیروزی انقلاب اسلامی آغاز کرده و تاکنون به این فعالیتها ادامه میدهد. این شرکت جزو بزرگترین تولید کنندههای لوله و پروفیل در کشور محسوب میشود که در حوزه تولید لوله گالوانیزه معمولی، لوله برق گالوانیزه، لوله گازی و لوله سیاه فعالیت میکند.
کارخانه لوله کیهان کارخانه لوله و پروفیل کیهان از دیگر کارخانههای بزرگ و فعال در حوزه لوله اسپیرال محسوب میشود که فعالیت خود را از سال ۱۳۷۰ آغاز کرده است. این کارخانه در تهران قرار دارد و با ظرفیت ۳۵۰۰۰۰ تن در سال، لولههای صنعتی، لولههای سیاه و سفید، لوله گالوانیزه، گاردریل، لولههای گاز، پروفیلهای مستطیل، مربع و پروفیل درب و پنجره را با بیشترین میزان کیفیت به تولید میرساند.
محصولات این مجموعه در ضخامتهای مختلف و سایزهای گوناگون برای استفاده در طیف گستردهای از صنایع مانند موتور سیکلت، اتومبیل، لوازم خانگی، مبلمان، دوچرخه و… کاربرد دارند.
- گروه تولید صنعتی کچو
گروه کارخانجات تولید صنعتی کچو که در حوزه تولید انواع لوله و پروفیل فولادی فعالیت میکند، در سال ۱۳۷۲ تاسیس شده است. این کارخانه در استان اصفهان قرار دارد. گروه صنعتی کچو، در زمره برترین تولید کنندگان لوله داربست قرار میگیرد و به تولید انواع لولههای صنعتی و گازی میپردازد.
این مجموعه بزرگ، به طور سالانه ۱۰۰۰۰۰ هزار تن لوله تولید میکند که در سالهای اخیر با توجه به افزایش کارخانجات زیر مجموعه، برنامهریزی، مهارت کادر مجرب و همچنین خطوط تولید پیشرفته، توانسته این ظرفیت را به ۵۰۰۰۰۰ هزار تن برساند. از کارخانههای زیر مجموعه این گروه تولیدی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
- کارخانه لوله و پروفیل سپاهان سخت
- کارخانه لوله و پروفیل نوین پارسیان
- کارخانه شرکت فنی مهندسی آذرفام
- کارخانه لوله و پروفیل کچو
این کارخانهها در حوزه تولید انواع لولههای گاز خانگی، گاز شهری، لوله گاز APi، لوله داربستی و سایر لولههای صنعتی از سایز ۲.۱ اینچ تا ۶ اینچ فعالیت میکنند.
- شرکت کارخانجات نورد لوله یاران
این شرکت در سال ۱۳۷۷ ثبت و در سال ۱۳۸۲ به بهرهبرداری رسید. در طول سالهای متمادی، این کارخانه هدف خود را بر افزایش کمی و کیفی و تنوع تولیدات گذاشت و در سال ۱۳۸۳ توانست ظرفیت تولیدات خود را از ۱۰۵۰۰۰ هزار تن به تولید سالانه ۳۰۰۰۰۰ هزار تن افزایش دهد. شرکت کارخانجات یاران در حوزه تولید انواع لولههای گالوانیزه گرم فعالیت میکند.
همچنین انواع لوله فولادی برای لوله کشی گاز خانگی و شهری، آب و شوفاژ، لولههای ساختمانی و صنعتی را با مشخصاتی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم به تولید میرساند.
-
- لوله فولادی گاز شبکه: بر اساس استاندارد API
- لوله فولادی گاز خانگی: بر اساس استاندارد DlN 2440_2441 دارای قابلیت تولید به صورت گالوانیزه بر اساس استاندارد DIN EN 10240 / DIN 2444
- لوله آبرسانی: بر اساس استاندارد ۳۷۶۵ ISIRi دارای قابلیت تولید به صورت گالوانیزه گرم
- لوله صنعتی: قابلیت تولید از سایز ۱۳ تا ۵۷ میلیمتر
- کارخانه لوله گستر اسفراین
این کارخانه در سال ۱۳۸۴ در شهر اسفراین استان خراسان شمالی در زمینی به مساحت ۲۱۰ هکتار تاسیس شد و در سال ۱۳۸۵ به بهرهبرداری رسید. کارخانه لوله گستر اسفراین به تولید لولههای بدون درز از قطر ۷ تا ۱۶ اینچ میپردازد و لولههای بدون درز ۱.۹ تا ۷ اینچ را رزوهزنی میکند.
شرکت لوله گستر اسفراین تحت پوشش سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران قرار دارد و یکی از بزرگترین تولید کنندگان لولههای فولادی به ویژه لوله مانیسمان و لولههای بدون درز از ساز ۶ تا ۱۶ اینچ محسوب میشود. همچنین این کارخانه یکی از تولید کنندگان لوله اسپیرال در کشور به شمار میرود که محصولات خود را با کیفیت عالی روانه بازار میکند.
مقاله پیشنهادی جهت مطالعه : مزایا و معایب لوله اسپیرال یا لوله پیچشی
سخن پایانی در رابطه با کارخانههای تولید کننده لوله اسپیرال
در این مقاله به معرفی کارخانههای تولید کننده لوله اسپیرال پرداختیم. همانطور که گفتیم کارخانههای تولید کننده این نوع لوله در اقصی نقاط ایران و حتی جهان فعالیت میکنند و انواع مختلف این محصول را با استانداردهای ملی و بینالمللی متفاوت برای استفاده در حوزههای صنعتی مختلف به تولید میرسانند. از مهمترین کارخانههای تولید لوله در ایران میتوان به کارخانه کیان پرشیا، کالوپ، نیزار و ایران اسپیرال اشاره کرد.
سلام به تیم زحمت کش آهن یک
ممنون از تمامی زحماتی که میکشید
سلام وعرض ادب
ممنون از همراهی همیشگی شما با تیم آهن یک