ورق

ویژگی‌های ورق استیل

ویژگی های ورق استیل

ویژگی‌های ورق استیل چیست؟

ویژگی‌های ورق استیل باعث می‌شوند که این محصول برای استفاده در طیف گسترده‌ای از کاربردها مناسب باشد. آلیاژ به کار رفته در این ورق بسیار خاص است، همین امر باعث شده است که این محصول خواص مکانیکی مختلفی نسبت به دیگر ورق‌ها داشته باشد. این ورق بر پایه آهن ساخته شده که در کنار آن برای افزایش خواص ترکیبات دیگر نیز به کار می‌روند. از جمله ویژگی‌های ورق استیل می‌توان به خاصیت شکل پذیری و ضد زنگ بدون اشاره کرد که در اثر افزودن عناصر دیگر به وجود می‌آیند.

 

 

 

ورق استیل چیست؟

ورق استیل چیست؟

یکی از پر کاربردترین محصولات صنعتی ورق استیل است که از فولاد تشکیل شده است. در کنار این ماده اولیه، ترکیبات دیگری نیز در ورق‌های استیل استفاده می‌شود که ویژگی‌های ورق استیل و کاربرد آن را تغییر می‌دهد. در فرآیند تولید این ورق ضخامت و ابعاد متنوعی برای آن در نظر گرفته می‌شود. به همین دلیل، می‌توان از آن در صنایع مختلفی با توجه به نیازهای شما استفاده کرد. شما می‌توانید بر اساس نیازی که دارید، ضخامت و ابعاد ورق فلزی موردنظر را انتخاب کنید.

یکی از انواع ورق استیل، فولاد ضدزنگ است که به دلیل داشتن کروم در ترکیبات آن مقاومت خوبی در برابر خوردگی از خود نشان می‌دهد. ورق استیل انواع مختلفی دارد که بر اساس نوع کاربردها عناصر دیگری نیز مانند موارد زیر به ترکیبات آن اضافه می‌شوند:

  • مولبیدن
  • نیکل
  • مس
  • آلومینیوم
  • سلنیوم
  • تیتانیوم

این مواد باعث می‌شوند که خاصیت چکش خواری، مکانیکی – حرارتی و مقاومت آن در برابر عوامل مختلف تا حد قابل توجهی تغییر یابند. خاصیت مغناطیسی عاملی است که ورق استیل را به دو نوع بگیر و نگیر تقسیم بندی می‌کند. میزان آن به ترکیبات اولیه ورق و مقدار آن‌ها بستگی دارد. اگر ورق استیل دارای نیکل باشد دافع آهنربا بوده و در دسته استیل نگیر قرار می‌گیرد.

 

ویژگی‌های ورق استیل از لحاظ ظاهری

ویژگی‌های ورق استیل از لحاظ ظاهری

با مشاهده ورق، به ویژگی‌های ورق استیل از لحاظ ظاهری پی می‌برید که معمولا به شرح زیر هستند:

  • زیبایی زیاد

ورق‌های استیل با براقیت و درخشندگی که دارند بسیار زیبا بوده و افراد زیادی نسبت به آن‌ها جذب می‌شوند. سطح این ورق‌ها کاملا صیقلی بوده و هیچ گونه برآمدگی روی آن‌ها وجود ندارد. استیل معمولی از ظاهر ماتی برخوردار است. در حالی که فولاد ضدزنگ به دلیل داشتن کروم ظاهر درخشانی دارد.

  • بهداشتی بودن

سطح ورق استیل کاملا صاف بوده و هیچ تخلخلی در آن وجود ندارد. به همین دلیل، کمتر دچار آلودگی و کثیفی شده و می‌توان به راحتی آن را تمیز کرد. این امر به بهداشتی کردن محیط کمک زیادی می‌کند. در نتیجه، ورق استیل قابل استفاده در صنایع حساسی مانند بیمارستانی، غذایی و دارویی خواهد بود.

  • داشتن تنوع

اگر در بازار جست و جو کرده باشید، ورق‌های استیل را با انواع و گریدهای مختلفی می‌یابید که هر کدام کاربرد مخصوص به خود را دارند. این تنوع باعث می‌شود که شما بتوانید با توجه به نیازهایی که دارید ورق مناسب خود را به راحتی پیدا کنید.

ویژگی‌های ورق استیل از لحاظ فیزیکی

ویژگی‌های فیزیکی ورق استیل باعث می‌شوند که از سایر ورق‌ها متمایز بوده و مزایای زیادی داشته باشد. در ادامه به این ویژگی‌ها اشاره می‌کنیم:

  • مقاوم بودن و دارای استحکام بالا

در مقایسه با سایر ورق‌هایی که در صنعت استفاده می‌شود، می‌توان گفت که ورق استیل مقاومت بیشتری دارد. استحکام این نوع ورق بیشتر به میزان کربنی که در آن به کاررفته دارد. هر چقدر میزان کربن بیشتری در آن به کار رفته باشد، استحکام و سختی آن نیز بیشتر خواهد شد. ورق‌های استیل نگیر دارای پایه کربنی هستند، به همین علت مقاومت بیشتری نسبت به ورق‌های استیل بگیر خواهند داشت. این مورد در خاصیت شکل پذیری صدق نکرده و ورق استیل بگیر در این موقعیت عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهد.

  • قابل بازیافت بودن

بسیاری از مواد و متریال‌های صنعتی دورریز بالایی داشته و برای محیط زیست اصلا مناسب نیستند. خوشبختانه ورق استیل صد درصد قابل بازیافت بوده و از ویژگی ذوب پذیری برخوردار است. ورق‌هایی که دیگر استفاده نشده و ضایعاتی محسوب می‌شوند، طی یکی فرآیند ذوب شده و دوباره قالب گیری می‌شوند. بدین ترتیب چیزی حدود ۸۰ درصد ورق استیل تولید شده در جهان با این روش تهیه می‌شوند.

  • شکل پذیری

ورق استیل از آن دسته متریال‌هایی است که به خوبی از خاصیت شکل پذیری برخوردار است و بسته به کاربرد موردنظر می‌توان آن را به شکل دلخواه تبدیل کرد. لازم به ذکر است که ورق استیل بگیر شکل پذیری بیشتری دارد.

  • طول عمر بالا

بسیاری از ورق‌ها میزان آسیب پذیری زیادی داشته به همین دلیل میزان طول عمر آن‌ها پایین می‌آید. این مورد در رابطه با ورق استیل صدق نمی‌کند، زیرا با ویژگی‌های فیزیکی که دارد مقاومت بیشتری داشته و می‌تواند سال‌های زیادی دوام بیاورد.

  • امکان جوشکاری

نحوه تولید ورق استیل به گونه‌ای است که امکان جوشکاری آن به سایر ورق‌ها و متریال‌ها وجود دارد. به همین علت است که این ورق کاربردهای متنوعی در صنایع مختلف دارد.

ویژگی‌های ورق استیل از لحاظ شیمیایی

ورق استیل از نظر شیمیایی نیز ویژگی‌های متفاوتی دارد که بدین شرح هستند:

  • ضد زنگ بودن

یکی از اصلی‌ترین مواد تشکیل دهنده ورق استیل کروم است. اگر این ماده با اکسیژن موجود در هوا ترکیب شود، لایه‌ای از اکسید کروم روی ورق تشکیل خواهد شد. در صورت به وجود آمدن آن، ارتباطی که بین هوا و فلز وجود دارد از بین می‌رود. به همین دلیل، از پوسیدگی و زنگ زدن آن جلوگیری می‌شود. پس می‌توان تا سال‌های زیادی از ورق استیل استفاده کرد بدون این که آسیبی ببیند.

  • مقاومت در برابر خوردگی

کربنی که به ورق استیل اضافه می‌شود معمولا تاثیر چندانی روی جنبه‌های مختلف آن ندارد. با اضافه کردن این ماده به ورق استیل ورق تولید شده نسبت به خوردگی دارای مقاومت بالایی خواهد شد. عنصر کروم با استفاده از آهن به راحتی خود را به اکسیژن متصل می‌کند. همزمان با متصل شدن کروم، در این بین یک لایه اکسید کروم ایجاد خواهد شد که با این کار ورق استیل از خوردگی محافظت می‌شود. اکسید کروم بیشتر اوقات برای محافظت از ورق استیل قدرت کافی را ندارد، به همین دلیل آهن با اکسیژن واکنش می‌دهد تا اکسید آهن ایجاد شود.

  • مقاومت در برابر حرارت

از جمله ویژگی‌های دیگر ورق استیل که می‌توان به آن اشاره کرد مقاومت بالا در برابر حرارت است که حدودا می‌تواند تا دمای ۱۰۰۰ درجه را نیز بدون این که آسیب ببیند تحمل کند. در دمای بالاتر از این مقدار ممکن است ورق دچار شکل پذیری شده یا ذوب شود.

دسته‌بندی دقیق‌تر ورق‌های استیل، با توجه به آلیاژهای آن‌ها صورت می‌گیرد که عبارتند از:

  • ورق استیل ۳۰۴
  • ورق استیل ۴۳۰
  • ورق استیل ۴۲۰
  • ورق استیل ۳۰۹
  • ورق استیل ۳۱۰
  • ورق استیل ۳۱۶
  • ورق استیل ۲۰۱
  • ورق استیل رنگی
  • ورق استیل طرح‌دار

منبع: اصفهان آهن

 

کاربردهای ورق استیل در صورت در نظر گرفتن ویژگی‌های آن چیست؟

کاربردهای ورق استیل در صورت در نظر گرفتن ویژگی‌های آن چیست؟

ویژگی‌هایی که ورق استیل دارد باعث می‌شود کاربردهای آن متفاوت باشند. به طور کلی، این ورق را می‌توان در صنایع زیر به کار برد:

  • قابل استفاده در سقف ساختمان
  • ساخت لوازم خانگی
  • قابل استفاده در ساخت تانکر حمل مواد شیمیایی مختلف
  • استفاده از آن در ساخت بدنه هواپیما، خودرو و کامیون
  • ساخت پوشش بدنه و سقف درب آسانسور
  • کاربرد در ساخت پمپ های مختلف
  • قابل استفاده در فرآیند ساخت قطعات کشتی سازی
  • تهیه لوازم الکتریکی مخصوص مانند ترانسفورماتور

ویژگی‌های ورق استیل ضد زنگ بگیر از لحاظ شیمیایی چیست؟

زیرساختار بیشتر ورق‌های استیل بگیر از نوع مارتنزیتی یا فریتی است و خاصیت مغناطیسی قابل توجهی دارند. ساختار فریتی از درصد کربن پایینی برخوردار بوده و نوع آن BCC است. به همین دلیل، الکترون‌های آن در اطراف هسته قرار می‌گیرند که همین امر موجب ایجاد ساختار مغناطیسی خواهد شد. عنصر اصلی ساخت فولاد سخت شده مارتنزیت است که مقدار کروم کمتری نسبت به ورق استیل نگیر دارد. از معروف‌ترین ورق‌های استیل بگیر می‌توان به نوع ۴۲۰ اشاره کرد که دارای مقدار زیادی کربن و ۱۲ درصد کروم است.

برای انعطاف پذیری بیشتر از نظر کاربرد بهتر است از ورق استیل ۴۳۰ استفاده کنید، زیرا بیشترین مقدار کروم به آن اختصاص دارد. گرید ۴۰۹ شکل پذیری بهتری داشته و می‌توانید آن را در مواقع مختلفی به کار ببرید.

بررسی ویژگی‌های ظاهری، شیمیایی و فیزیکی ورق استیل ضدزنگ نگیر

فولاد ضد زنگ نگیر معمولا در گرید ۳۰۰ قرار می‌گیرد. از اصلی‌ترین ویژگی‌های آن می‌توان به نداشتن خاصیت مغناطیسی اشاره کرد. به همین دلیل، جذب آهنربا نمی‌شود. در مقابل، مقاومت بسیار خوبی در برابر اکسید شدن و خوردگی از خود نشان می‌دهد و منحصربه فرد ترین ویژگی‌های فیزیکی را دارد. جوش پذیری و فرم پذیری خوبی داشته، به همین علت در صنایع مختلفی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

برخی از آن‌ها در دمای ۴۰۰ درجه تغییر شکل می‌دهند، اما برخی دیگر به حدی مقاوم هستند که می‌توانند تا دمای بیش از ۱۰۰۰ درجه سانتی گراد را نیز تحمل کنند.

پس می‌توان نتیجه گرفت که حرارت دادن راه مناسبی برای سخت کاری آن‌ها نیست و باید از روش سرد برای این کار استفاده کرد. انتقال آرام از جمله دیگر ویژگی‌های فیزیکی است که ورق استیل ضد زنگ نگیر از آن برخوردار است. بر اساس این ویژگی نسبت به سایر فلزات، گرما و دمای بالا با سرعت کمتری انتقال می‌یابند. بر این اساس اگر در شرایط دشوار آسیب و ترکی به ورق وارد شود، فولاد ضد زنگ نگیر مقاومت کمتری از خود نشان خواهد داد.

کروم و نیکل دو فلز اصلی تشکیل دهنده این استیل هستند که باعث درخشندگی و زیبایی آن می‌شوند. سطح این استیل بسیار صاف است. به همین دلیل، در حین برخی فرِآیندها می‌توان آن را خش دار کرد یا با پولیش کردن ظاهر آن را برق و آینه‌ای جلوه داد.

ورق استیل نسوز از چه ویژگی‌هایی برخوردار است؟

بیشترین مقدار کربن به کاررفته در آن ۰.۰۳ درصد است و ترکیبات آن شامل نیکل، منگنز، کروم و گوگرد می‌شود. گریدهای ۳۱۰، ۳۰۹ و ۳۱۰s برای ساخت آن به کار می‌روند. در برابر حرارت بالا و اکسید شدن کاملا مقاوم است. تحمل حرارتی آن تا ۶۰۰ درجه سانتی گراد بسیار خوب بوده و تمام ویژگی‌های آن حفظ می‌شود. تا دمای ۱۲۰۰ درجه نیز می‌تواند بر خلاف دیگر ورق‌ها مقاومت خوبی از خود نشان دهد.

مهم‌ترین ویژگی ورق استیل نسوز مقاومت بالای آن در برابر حرارت است که باعث می‌شود بیشتر از آن در کاربردهای صنعتی استفاده شود. این در حالی است که دیگر ورق‌های استیل کاربردهای تزیینی نیز دارند. تمیز کردن آن به دلیل داشتن سطح صاف آسان بوده و فرم پذیری آن به نسبت خوب است.

با توجه به این که از گرید ۳۰۹ و ۳۱۰ در ساخت آن استفاده می‌شود، در دسته ورق استیل نگیر قرار می‌گیرد. از دیگر ویژگی‌های خارق العاده این ورق می‌توان به عدم پوسته پوسته شدن اشاره کرد که دلیل آن برخورداری از لایه اکسیدی بوده و دچار خوردگی نخواهد شد.

 

مقاله پیشنهادی جهت مطالعه : فروش ورق استیل در تهران 

انواع ورق‌های فولادی

نوع ورق استیل تاثیر زیادی روی ویژگی‌های نهایی آن دارد. به همین دلیل، به انواع آن اشاره خواهیم کرد:

  1. ورق استیل آلیاژی: با داشتن عناصر مس و نیکل مقرون به صرفه تر بوده و در برابر خوردگی مقاومت می‌کند. همچنین داشتن این عناصر بر ضخامت و استحکام آن نیز تاثیر می‌گذارد.
  2. ورق استیل کربنی: قدرت زیادی دارد اما از معایب آن می‌توان به احتمال خورندگی بالا اشاره کرد. به همین دلیل، از یک پوشش روی آن استفاده می‌کنند.
  3. ورق استیل گالوانیزه: ورق‌های فولادی گالوانیزه معمولاً با روی یا ترکیبی از روی و آهن آبکاری می‌شوند. روی به افزایش مقاومت در برابر خوردگی کمک می‌کند.

سخن پایانی در رابطه با ویژگی های ورق استیل

ورق استیل یکی از متریال‌های پایه به حساب می‌آید که استفاده‌های گوناگونی در صنایع مختلف داشته و می‌توان از آن مزایای زیادی به دست آورد. آشنایی با ویژگی‌های آن باعث می‌شود که انتخاب نوع مناسب برای شما راحت‌تر باشد. در این مطلب به بیشتر ویژگی‌های ورق استیل در انواع مختلف اشاره کردیم. با تجه به این موارد می‌توانید ورق متناسب با صنعت خود را انتخاب کنید. اگر هنوز هم در این مورد با مشکل مواجه هستید، می‌توانید با ما در تماس باشید تا شما را به طور کامل راهنمایی کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *