لوله

لوله اسپیرال چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

لوله اسپیرال چیست؟

لوله اسپیرال چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

لوله اسپیرال نوعی لوله پرکاربرد در صنعت است که برای انتقال مواد حساس در صنایع گوناگون از جمله صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، صنعت برق، انرژی حرارتی و همچنین انتقال مواد شیمیایی دیگر، از آن استفاده می‌کنند. این لوله از ورقه‌های فولادی با ضخامت‌های مختلف تولید می‌شود و به‌علت درزجوش مارپیچی که دارد، لوله اسپیرال یا مارپیچ نامیده شده است.

 

 

لوله اسپیرال علاوه‌بر انعطاف‌پذیری، دارای کیفیت بالا و یکنواختی مناسبی در بدنه است و با صرفه اقتصادی که دارد، طی سال‌های اخیر مورد توجه صنعتگران قرار گرفته است. این لوله از نظر ترکیب مواد در آلیاژ سازنده خود و همچنین ابعاد و اندازه‌هایی که دارد، به انواع مختلفی تقسیم می‌شود و ویژگی‌های منحصربه‌فردی‌ را ارائه می‌دهد. شایان ذکر است قیمت این لوله مناسبتر از بسیاری لوله‌های صنعتی دیگر است و به شرط رعایت نکات لازم در تمیز کردن و نگهداری از لوله، طول عمر آن تا سال‌ها افزایش می‌یابد.

 

انواع لوله اسپیرال

انواع لوله اسپیرال

انواع لوله اسپیرال

انواع لوله اسپیرال از نظر مواد تشکیل دهنده متفاوت هستند و متناسب با ویژگی‌های این مواد کاربردهای متنوعی دارند.

  • لوله اسپیرال گالوانیزه: این نوع لوله مارپیچی یا اسپیرال در صنایع گوناگون بسیار رایج و پرکاربرد است. این نوع لوله وزن کمی دارد و با قیمت مناسبی به فروش می‌رسد. تفاوت مهم آن با سایر لوله‌ها این است که روی سطح درونی و بیرونی لوله اسپیرال، با لایه نازکی از روی پوشیده شده که مانع از اکسیداسیون و زنگ‌زدگی آن می‌شود.
  • لوله اسپیرال ضدزنگ: فولاد ضدزنگ‌ در برابر مواد شیمیایی خورنده و خشن، بهتر از روی و پوشش گالوانیزه عمل می‌کند. در مواردی که احتمال خورده شدن گالوانیزه در برابر مواد شیمیایی خورنده وجود دارد، فولاد ضدزنگ وارد عمل می‌شود.

 

ویژگی‌های لوله اسپیرال

  1. چقرمگی بالا؛ لوله‌های اسپیرال چقرمگی‌ بالایی دارند و در برابر فشارهای وارده مقاومت زیادی از خود نشان می‌دهند. این موضوع سبب می‌شود که لوله اسپیرال در برابر فشارهای ترک نخورد و نشکند و بتوان از آن در موارد گسترده صنعتی استفاده کرد. حتی اگر لوله در حین انتقال مواد ترک هم بخورد، احتمال گسترش ترک و ترکیدن آن پایین‌تر از سایر لوله‌هاست و این سبب جلوگیری از بسیاری خطرات جانی و مالی می‌شود.
  2. صرفه اقتصادی؛ لوله اسپیرال به‌سبب روش ساخت به‌خصوص و پیوستگی مراحل تولید خود، نسبت‌به‌ بسیاری از لوله‌های فولادی به‌صرفه‌تر است و می‌تواند گزینه مناسبی برای صرفه‌جویی در هزینه‌های پروژه باشد.
  3. یکنواختی بدنه؛ بدنه لوله اسپیرال یکنواخت است و با انتقال مایعات حساس صنعتی تناسب دارد.
  4. استحکام بالا؛ به‌طور معمول استحکام لوله‌هایی که درزجوش مارپیچی دارند، بیشتر از لوله‌های دارای درزجوش مستقیم است. زیرا در انتقال مواد در این لوله‌ها، فشار کمتری به درزجوش می‌آید. این لوله‌ها گزینه کارآمدی برای انتقال مایعات تحت فشار به‌شمار می‌روند.
  5. راندمان بالا؛ کارایی لوله‌های اسپیرال بسیار بالاست؛ به‌گونه‌ای که استفاده از این لوله‌ها در صنعت، نوعی سرمایه‌گذاری بلندمدت به‌شمار می‌آید.
  6. طول مناسب؛ حداقل طول این لوله‌ها ۳ تا ۶ متر است.
  7. سهولت ساخت؛ برای ساخت لوله اسپیرال برخلاف بسیاری لوله‌های دیگر، نیازی به تجهیزات پیچیده مثل دستگاه پرس و انبساط سرد بزرگ نداریم. با این وجود می‌توانیم لوله اسپیرال را در ابعاد بزرگ، با طول و وسعت بیشتر تولید کنیم.
  8. منعطف بودن فرآیند ساخت لوله؛ در فرآیند ساخت این لوله می‌توان از ورق‌های فولادی یکسان، لوله‌هایی با ضخامت‌های متفاوت تولید نمود و همچنین از ورق‌های فولادی متفاوت، لوله‌هایی کاملا یکسان تولید کرد.
  9. جوش زیر پودری؛ برای جوشکاری لوله اسپیرال از داخل و خارج از جوش زیر پودری بهره می‌گیرند که این نوع جوش مانع اکسیداسیون و زنگ‌زدگی لوله در نواحی اتصالات می‌شود.
  10. قابلیت خم‌کاری، شکل‌پذیری و فرم‌دهی بالا؛ درصورتی‌که نیاز باشد، این لوله‌ها در هنگام خم‌کاری و نصب بهتر از لوله‌های فولادی دیگر عمل می‌کنند.
  11. کاهش احتمال نشتی؛ محدودیتی در طول لوله‌های اسپیرال وجود ندارد. استفاده از لوله‌های مارپیچی طویل موجب می‌شود نواحی کمتری نیازمند اتصالات باشند و احتمال نشتی کاهش یابد.
  12. فولاد با کیفیت؛ اگر از تولیدکنندگان معتبر لوله اسپیرال خریداری کنید، به احتمال بیشتری لوله از فولاد با کیفیت ساخته شده و مقاومت و طول عمر بالاتری را ارائه می‌دهد.

از دیگر ویژگی‌های لوله اسپیرال که پرکاربرد است می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • نشت کم هوا
  • سهولت در ساخت و نصب لوله
  • سرعت بیشتر در روند تولید و عرضه لوله
  • افت فشار کمتر

 

لوله اسپیرال

لوله اسپیرال در آهن یک

مشخصات فنی و ابعاد لوله اسپیرال

لوله‌های اسپیرال معمولا با قطر بیرونی بین ۸ تا ۱۲۰ اینچ (هر اینچ معادل ۲.۵۴ سانتی‌متر) تولید می‌شوند. این لوله‌ها ضخامتی معادل ۵.۵ تا ۲۵.۴ میلی‌متر دارند و اگر می‌خواهید قطر درونی آن‌ها را حساب کنید، باید دو برابر این ضخامت را از قطر بیرونی آن‌ها کم کنید. لوله‌های اسپیرال از لحاظ طول محدودیت چندانی ندارند. این لوله‌ها در شاخه‌های ۶ و ۱۲ متری برش می‌خورند و از ۸ تا ۵۰ متر می‌توانند طول داشته باشند.

تست آب از جمله تست‌هایی است که پس از تولید و قبل از عرضه این لوله‌ها باید انجام شود تا کیفیت لوله به تایید برسد. این حساسیت در روند ساخت موجب شده لوله اسپیرال در صدر لوله‌های پرکاربرد صنعت قرار گیرد.

این لوله‌های فولادی از نورد گرم و به صورت مارپیچ در جنس‌های گالوانیزه (لوله‌ی اسپیرال گالوانیزه) و گاهی آلومینیومی، تولید می‌شوند. اگر لوله‌های اسپیرال از ورق فولاد تولید نشوند، در جنس‌های فایبرگلاس یا پلاستیک انعطاف‌پذیر و کامپوزیت تولید می‌شوند.

منبع: اصفهان آهن

 

آلیاژهای‌ به‌کار رفته در لوله اسپیرال

در ساخت لوله‌‌های اسپیرال آلیاژهای‌ مختلفی با درصدهای متفاوتی‌ از عناصر مورد استفاده قرار می‌گیرند. از جمله این موارد عبارتند از:

  • آلیاژ فولاد کربنی: این آلیاژ در مواردی کاربرد دارد که می‌خواهیم لوله خواص مهمی همچون استحکام بالا و انعطاف‌پذیری مناسب را به‌طور همزمان دارا باشد.
  • آلیاژ فولاد ضدزنگ‌: برای موقعیت‌هایی در صنعت که لوله در مواجهه با مواد خورنده قرار دارد، این آلیاژ کاربرد بالایی خواهد داشت. آلیاژ فولاد ضدزنگ در مقابل اکسیداسیون، خوردگی و واکنش شیمیایی مقاوم است.
  • آلیاژ فولاد نیکلی: وجود درصد قابل توجهی از فلز نیکل در این آلیاژ، در بهبود خواص آن نقش موثری دارد. نیکل کمک می‌کند لوله اسپیرال تولید شده از این آلیاژ در مقابل دمای بالا، فشار و همچنین خوردگی و واکنش شیمیایی مقاوم باشد.
  • آلیاژ فولاد آلیاژی: در ترکیب این آلیاژ افزون‌بر عناصر اصلی آلیاژ فولادی، عناصر نیکل، منگنز و کروم نیز در مقادیر خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این نوع آلیاژ در مقابل تغییرات دمایی، حرارت، فشار و خوردگی مقاومت بالایی دارد و همچنین درعین‌حال انعطاف‌پذیر است.

ساخت لوله مارپیچی یا اسپیرال با روشی به همین نام (اسپیرال) انجام می‌شود‌. برای این کار ابتدا ورق‌های فولادی را از غلتک‌های بزرگ عبور می‌دهند تا شکل لوله‌ای پیدا کنند. جالب است بدانید عاملی که قطر لوله اسپیرال را تعیین می‌کند، اندازه و نوع قالب نیست؛ بلکه تغییر زاویه اولیه ورق سیاه فولادی، می‌تواند قطر لوله را تعیین نموده و در صورت نیاز کاهش یا افزایش دهد.

روش ساخت لوله اسپیرال روشی مقرون به‌صرفه و کم هزینه‌ است که سبب صرفه اقتصادی خرید این لوله شده. اینگونه خریداران می‌توانند پروژه‌های خود را با هزینه‌ای کمتر عملی سازند. اما روش ساخت لوله اسپیرال به دو صورت است:

  • ساخت تک مرحله‌ای

به کمک این روش می‌توان در هر دقیقه ۱ تا ۳ متر لوله اسپیرال تولید و عرضه نمود. این روش کندتر از روشی است که در ادامه شرح می‌دهیم. مراحل ساخت لوله اسپیرال به روش تک مرحله‌ای عبارتند از:

    1. آماده‌سازی ورق فولادی
    2. شکل‌دهی ورق
    3. جوشکاری زیر پودری داخل و خارج لوله
  • ساخت دو مرحله‌ای

اگرچه این روش، یک مرحله بیشتر از روش قبلی دارد؛ اما موجب افزایش سرعت ساخت لوله اسپیرال می‌شود‌. به‌طوری‌که با این روش می‌توان در هر دقیقه ۱۲ متر لوله تولید کرد. مراحل این روش به صورت زیر است:

    1. آماده‌سازی ورق فولادی
    2. شکل‌دهی ورق
    3. جوش با GMAVشکل‌دهی ورق
    4. جوشکاری زیر پودری سطح داخلی و خارجی لوله
معرفی المللی لوله اسپیرال

معرفی استانداردهای بین المللی لوله اسپیرال

معرفی استانداردهای بین‌المللی لوله اسپیرال

تمام لوله‌های اسپیرال برای برخورداری از کیفیت مطلوب طبق استانداردهای مشخص و یکسانی تولید می‌شوند. مهمترین این استانداردها، استاندارد آمریکا برای لوله سازی است اما سایر استانداردها از جمله AFNOR, BS, JIS‌ و… نیز از استانداردهای بین‌المللی مطرح در حوزه تولید لوله اسپیرال هستند. در ادامه برخی دستورالعمل‌های استاندارد آمریکا برای تولید لوله اسپیرال را خواهیم دانست.

  1. API Spac 5L‌؛ این استاندارد ویژه لوله‌های درز مستقیم است که نوع فولاد آن A, B‌ می‌باشد.
  2. API Spac 51X‌؛ برای لوله‌های درزدار و بدون درز فولادی که با فولادی از X42‌تا X70‌ ساخته شده‌اند، مطرح می‌شود.
  3. API Spac 5LU‌؛ برای لوله‌های بدون درز و دارای درزجوش از فولاد U80 ‌ تا U100
  4. API Spac 5LS‌؛ برای لوله‌‌های درزجوش مارپیچی یا اسپیرال که اغلب با فولاد X42, X70, A, B ساخته شده‌اند.

جالب است بدانید استاندارد تولید لوله اسپیرال در کشور آلمان به‌صورت زیر است:

  • DIN 30670‌ برای پوشش پلی‌اتیلن
  • DIN 17172 & 247 ‌ برای خطوط انتقال نفت و گاز
  • DIN 1626 & 1628‌ برای لوله‌های حرارتی
  • DIN 17120‌ برای لوله‌های ساختمانی
  • DIN 1626 & 2460‌‌ برای خطوط انتقال آب
  • API RP 5L2‌ برای آستر رزینی آپوکسی

با توجه به اینکه لوله‌های اسپیرال جایگزین مقرون به‌صرفه و مناسبی برای لوله‌های درزجوش مستقیم هستند، امروزه جایگاه خوبی در صنعت پیدا کرده‌اند و تحقیقات برروی آن‌ها همچنان ادامه دارد…

 

کاربردهای لوله اسپیرال

به‌دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فردی که لوله اسپیرال ارائه می‌دهد، شاهد کاربرد گسترده آن در صنایع گوناگون هستیم. خصوصا صنایع مهم و حساسی چون صنعت نفت، گاز و پتروشیمی نیازمند استفاده از چنین لوله‌های مستحکم و مقاومی هستند که به‌طور یکنواخت ساخته شده‌اند و می‌توانند در انتقال مایعات تحت فشار کارآمد عمل کنند. گوشه‌هایی از کاربردهای لوله اسپیرال عبارتند از:

  • لوله اسپیرال برای سیستم‌های شتاب بالا و تهویه هوا با فشار زیاد، کارآمد است. چراکه درزجوش آن مارپیچی بوده و استحکام بالایی به آن می‌بخشد.
  • صنعت نفت، گاز و پتروشیمی
  • صنایع شیمیایی
  • صنعت برق
  • انرژی حرارتی
  • سیستم‌های گرمایشی در ساختمان‌های بزرگ مثل بیمارستان‌ها و ادارات
  • انتقال آب و فاضلاب
  • حوزه برق
  • لایروبی پل‌ها و سازه‌های فلزی
  • جابجایی مواد فله مثل بارگیری کامیون‌ها و قیف ناودانی
  • دفع گردوخاک و ذرات ریز دیگری که در هوا موجود هستند
  • حذف محصولات فرعی و بلااستفاده مانند خاک اره و تراش چوب
  • سیستم HVAC یا تهویه مطبوع

 

تاریخچه ساخت لوله اسپیرال

جرقه ساخت لوله پرکاربرد اسپیرال نخستین بار در اواخر قرن ۱۹ و سپس در دهه ۱۹۶۰ میلادی زده شد. این لوله را می‌توان یکی از ابداعات مهم مهندس آلمانی “مانسمان” دانست که لوله مانیسمان یا لوله بدون درز نیز به نام ایشان ثبت شده است. پس از تلاش‌های مانسمان، لوله اسپیرال به خارج از آلمان و سپس اروپا هم راه یافت و امروزه در چین، ایران و دیگر کشورهای آسیایی با کیفیت بالا تولید می‌شود. درواقع نام اسپیرال به‌علت درز جوش مارپیچی است که روی این نوع لوله اعمال شده؛ و البته روش تولید این نوع لوله فولادی را نیز “روش اسپیرال” می‌نامند.

تولیدکنندگان لوله اسپیرال در ایران

در میان این اسامی، شرکت لوله سازی اهواز بزرگترین تولیدکننده لوله اسپیرال در جنوب ایران است که ظرفیت بالایی برای تولید این نوع لوله در سایزهای ۲۴ تا ۱۰۰ اینچ‌ دارد. همچنین این شرکت مجهز به سیستم کنترل‌گر منطقی برنامه‌پذیر (PLC‌) است و شرایط ایده‌آلی را برای این نوع لوله فراهم نموده.

جرقه ساخت لوله پرکاربرد اسپیرال نخستین بار در اواخر قرن ۱۹ و سپس در دهه ۱۹۶۰ میلادی زده شد. این لوله را می‌توان یکی از ابداعات مهم مهندس آلمانی “مانسمان” دانست که لوله مانیسمان یا لوله بدون درز نیز به نام ایشان ثبت شده است. پس از تلاش‌های مانسمان، لوله اسپیرال به خارج از آلمان و سپس اروپا هم راه یافت و امروزه در چین، ایران و دیگر کشورهای آسیایی با کیفیت بالا تولید می‌شود. درواقع نام اسپیرال به‌علت درز جوش مارپیچی است که روی این نوع لوله اعمال شده؛ و البته روش تولید این نوع لوله فولادی را نیز “روش اسپیرال” می‌نامند.

 

تولیدکنندگان لوله اسپیرال در ایران

شرکت‌های متعددی در شهرهای مختلف ایران در حال تولید این لوله پرکاربرد هستند که از جمله آن‌ها می‌توان به لوله سازی سلفچگان (قم)، شرکت لوله سازی اهواز، لوله اسپیرال کالوپ، لوله اسپیرال صفا، لوله اسپیرال اصفهان، کارخانه لوله سازی آریانورد‌ خلیج‌فارس، شرکت ایران اسپیرال و لوله سازی خلیج‌فارس اشاره کرد.

فعالیت این شرکت در زمینه تولید و عرضه لوله اسپیرال از سال ۱۳۹۲ آغاز گردیده و متاسفانه در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ متوقف شده است. اما خبر خوب این است که این شرکت مجددا در مردادماه ۱۴۰۲ و بعد از ۴ و نیم سال خاموشی، به دوران اوج خود بازگشته و خط تولید لوله اسپیرال را به راه انداخته است.

 

اتصال لوله اسپیرال

نحوه اتصال لوله اسپیرال

نحوه اتصال لوله‌های اسپیرال چگونه است؟

برای ساخت خطوط پیوسته انتقال با لوله اسپیرال اتصالات درزجوشی‌ و همچنین اتصالات استاندارد سه‌راهی، زانویی، اتصالات جانبی و کاهنده مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای اتصال لوله‌‌های اسپیرال روش‌های متنوعی وجود دارد که متداول‌ترین و کارآمدترین آن‌ها، جوشکاری است.

علاوه‌بر جوشکاری، اتصال پیچی، فلنج، سوکت و اتصال شماری نیز برای به‌هم وصل کردن لوله‌های اسپیرال بکار می‌روند که روش فلنج مانند جوشکاری با لوله‌‌های دارای درزجوش تناسب و هماهنگی دارد. این روش‌ها به‌طرز قابل توجهی کارایی، آب‌بندی و بازدهی انتقال مواد در لوله را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند و در شاخصه‌های فنی لوله اسپیرال ردپای خود را برجای می‌گذارند. اما جوشکاری لوله‌های اسپیرال به چه صورت انجام می‌شود؟

درحقیقت جوشکاری لوله‌های اسپیرال اغلب به روش قوسی زیرپودری‌ است که با قوس‌های الکتریکی و ذوب‌های دانه‌ای به انجام می‌رسد. در این روش قوس، در زیر فلکس یا نوعی پودر مخصوص پنهان می‌گردد تا به‌هیچ عنوان اکسیژن به درزها و قوس‌ها راه پیدا نکند و موجب اکسیداسیون و زنگ‌زدگی آن‌ها نشود. جوشکاری لوله اسپیرال به‌گونه‌ای است که در آن به‌طور همزمان جوش مارپیچی هم از داخل و هم از بیرون اعمال می‌شود و نقاطی از خارج و داخل لوله که همزمان جوش داده می‌شوند، اختلاف مکانی ۱۸۰ درجه‌ای دارند.

یکی از شاخصه‌های قابل توجه در مورد جوشکاری قوسی زیر پودری، مربوط به تنش‌های پسماندی است که پس از این عملیات در قطعه می‌مانند و حتی پس از عملیات سرد و هیدروتست‌ ایجاد می‌شوند. در ادامه بیشتر در مورد نحوه اتصال و تفاوت‌های این لوله با لوله درز مستقیم خواهیم دانست.

 

“لوله های مارپیچی از سیم پیچ های فولادی که باز و صاف می شوند تولید می شود. نوار مسطح شده توسط غلتک های زاویه دار به یک استوانه با قطر دلخواه تبدیل می شود.”

منبع: www.sciencedirect.com

تعمیر و نگهداری لوله اسپیرال

برای افزایش دوام و ماندگاری لوله اسپیرال، و پرهیز از هزینه‌های مربوط به تعمیر و تعویض لوله، لازم است یکسری نکات مهم در رابطه با نحوه تمیز کردن و نگهداری از این لوله را بدانید.

  • نحوه تمیز کردن لوله اسپیرال

برای تمیز کردن لوله از هرگونه آلودگی شامل روغن، گردوغبار، گریس و… بهترین کار این است که از حلال‌ها یا امولسیون‌‌کننده‌ها استفاده نمایید. این مواد برای رفع آلودگی ناشی از موارد نامبرده کارآمد هستند اما شایان توجه است که نمی‌توانند پوسته پوسته شدن، زنگ‌زدگی و تغییر رنگ لوله را برطرف کنند. در مورد این لوله‌ها بهتر است پیش از اینکه کار به اینجا کشیده شود، اقدام کنید و با تمیز کردن به‌موقع آن‌ها، یک لایه ضدخوردگی را به آن‌ها بیفزایید.

  • استفاده از ابزار حذف زنگ

ابزار حذف زنگ به رفع رسوبات، اکسیدها و مانند آن‌ها از سطح لوله اسپیرال کمک می‌کند. درواقع ابزار حذف زنگ در قالب برسی محکم و مخصوص، کمک می‌کند لوله صیقل داده شود و به شکل اول خود بازگردد. البته باید به این نکته مهم دقت کرد که ابزار حذف زنگ در از بین بردن تمام زنگ‌زدگی‌‌ها موثر نیست و درصورتی‌که زنگ‌زدگی‌ها محکم‌تر و قدیمی‌تر از رسوبات باشند، نمی‌تواند در پاکسازی آن‌ها موثر عمل کند.

  • دفع ترشی لوله اسپیرال

روش‌های الکترولیتی‌ بهترین راه برای دفع ترشی لوله اسپیرال به‌شمار می‌روند. بعد از زدودن‌ زنگ‌زدگی‌ها و اکسیدها از سطح لوله، از مواد به‌کار رفته در دفع ترشی، برای پاک کردن رسوبات قدیمی و قوی (به‌عنوان سندبلاست) کمک می‌گیرند.

  • استفاده از روش‌های شیمیایی برای پاکسازی لوله اسپیرال

پاکسازی لوله اسپیرال به کمک مواد شیمیایی تا حد زیادی کمک‌کننده است اما درصورت استفاده زیاد از این مواد، شاهد خواهیم بود که جذب آلودگی‌ها در سطح لوله افزایش می‌یابد. درواقع سندبلاست‌ بیشتر روش مورد استفاده در رسوب‌زدایی لوله‌های مارپیچی داخلی و خارجی است و اما سطح لوله‌ها بیشتر از طریق روش شات بلاست‌ رسوب‌زدایی می‌شود.

  • تمیز کردن لوله اسپیرال به روش انفجار ساینده

برخلاف تصور عموم، انفجار همیشه به‌منظور نابودی و ترکیدگی نیست. یکی از روش‌های تمیز کردن لوله اسپیرال انفجار ساینده است که در آن یک موتور قدرتمند باعث چرخاندن تیغه اسپری می‌شود و با سرعت بالا امکان چرخش آن را فراهم می‌سازد. در همین حین سنگریزه‌های فولادی، شات فولادی، بخش سیمی و باقی مواد معدنی نیز با سرعت و قدرت لازم به روی لوله مارپیچ یا همان لوله اسپیرال پاشیده می‌شوند تا در نهایت به پاکسازی لوله کمک کنند.

درواقع پاشش این مواد معدنی به روی لوله، سطح آن را زبر می‌کند و نیروی گریز از مرکز سبب پاکسازی لوله می‌شود. بعد از انجام این عملیات، لوله اسپیرال از طریق اسپری یا صیقل‌دهنده، زنگ‌زدگی‌های خود را از دست می‌دهد و به‌کلی در سطح داخلی و خارجی پاکسازی می‌شود.

  • تفاوت لوله درزجوش اسپیرال با لوله درز مستقیم

لوله درزجوش مارپیچی یا اسپیرال از جهاتی با لوله درز مستقیم متفاوت است.

    • نوع درزجوش؛ اولین و اساسی‌ترین تفاوت این دو لوله در نوع درزجوش است. لوله مارپیچی یا اسپیرال همانگونه که از اسمش پیداست، به‌صورت مارپیچی، نورد و جوش داده می‌شود‌. اما لوله درز مستقیم ابتدا توسط تجهیزاتی خم شده و سپس دو لبه آن در یک خط طولی جوش داده می‌شوند.
    • نحوه تولید؛ لوله‌های فولادی اسپیرال به‌صورت پیوسته تولید می‌شوند؛ درحالی‌که لوله درز مستقیم مرحله به مرحله و در طی یک فرایند چند مرحله‌ای ساخته و وارد بازار می‌گردد.
    • موارد کاربری؛ لوله درز مستقیم بیشتر برای کاربردهای صنعتی که نیازمند لوله‌ای کم‌قطرتر هستند، مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ اما لوله اسپیرال با قطر بیشتر امکان انتقال مایعات تحت فشار را فراهم می‌کند.
    • مقاومت و استحکام؛ لوله اسپیرال با درزجوش مارپیچی فشار کمتری را به درزها و اتصالات وارد می‌آورد و برای انتقال مایعات تحت فشار مناسبتر است. درحالی‌که لوله درز مستقیم فشار کمتری را متحمل می‌شود.

 

مهمترین نکات در مورد لوله اسپیرال صنعتی

اگر قصد استفاده از لوله اسپیرال را دارید، باید بدانید که این لوله از چه جهاتی با لوله‌های صنعتی دیگر تفاوت دارد و چگونه با ویژگی‌های خاصی که از خود به نمایش می‌گذارد، بین صنعتگران مورد توجه قرار گرفته است. ویژگی‌هایی که در ادامه مورد بررسی قرار می‌دهیم، از ویژگی‌های به‌خصوص این لوله هستند که در طریقه استفاده و نصب لوله اسپیرال با دیگر لوله‌های صنعتی تفاوت ایجاد می‌کنند:

  • طول لوله‌های مارپیچی یا اسپیرال هیچگونه محدودیتی ندارد. برای کاربردهای صنعتی می‌توانید از طول ۳ تا ۳۰ متری آن‌ها را مورد استفاده قرار دهید.
  • به‌جای استفاده از لوله‌های کانالی فولادی و جهت افزایش راندمان کار، می‌توانید لوله‌های مارپیچی یا اسپیرال را به‌هم متصل نمایید و از این طریق یک مسیر انتقال پیوسته ایجاد کنید. توجه داشته باشید که این روش صرفه اقتصادی بیشتری نیز دارد.
  • یکی از اقدامات دشوار و حساسی که در مورد لوله اسپیرال باید انجام دهید، تراز کردن لبه درز دو لوله مارپیچی است که برای انجام آن می‌توانید از بعضی تجهیزاتی که در جوشکاری زیر پودری مورد استفاده قرار می‌گیرند، بهره ببرید.
  • به‌طور خلاصه لوله‌های اسپیرال از لوله‌های پرکاربرد صنعتی هستند که بدنه‌ای یکنواخت دارند و استحکام، مقاومت بالا، انعطاف‌پذیری مناسب و طول عمر زیاد را به‌طور همزمان دارا می‌باشند.

 

قیمت لوله اسپیرال به چه عواملی بستگی دارد؟

قیمت لوله اسپیرال قیمت واحدی نیست و به‌طور روزانه و با درنظرگرفتن عوامل متعددی تعیین می‌شود. اما خوشبختانه با توجه به اینکه طرز ساخت لوله اسپیرال از بسیاری از لوله‌های صنعتی دیگر ساده‌تر است، می‌توان انتظار داشت با قیمت مناسبتری خدمت مشتریان گرامی عرضه گردد. قیمت لوله اسپیرال با توجه به عوامل زیر تعیین می‌شود و در طی زمان نوساناتی را تجربه می‌کند.

  1. نوع و کیفیت آلیاژ فولادی به‌کار رفته
  2. کیفیت ورق فولادی (ورق‌های فولادی خارجی و وارداتی و همچنین ورق‌های فولادی با کیفیت و استاندارد داخلی قیمت بالاتری نسبت‌به لوله‌های بی‌کیفیت و غیراستاندارد دارند.)
  3. نوع و کیفیت جوش لوله‌ها
  4. ضخامت لوله اسپیرال
  5. طول لوله اسپیرال
  6. هزینه‌های انبار کردن و نگهداری از لوله اسپیرال
  7. هزینه‌های حمل‌ونقل لوله اسپیرال
  8. نوع کاربری لوله‌های اسپیرال

در آخر شایان ذکر است که لوله‌‌های اسپیرال قیمت مناسبتری نسبت به لوله مانیسمان دارند. در هنگام خرید بهتر است از فروشگاه‌های معتبر و خوش سابقه، در مورد قیمت لوله اسپیرال استعلام بگیرید و در نهایت با خرید یک لوله بادوام و ماندگار، از هزینه‌های تعمیر و خرید مجدد لوله پیشگیری نمایید.

 

۲ thoughts on “لوله اسپیرال چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

  1. محمدرضا خوئینی گفت:

    لطفا لینک مربوط به لوله مانیسمان رو ارسال میفرمایید؟

    1. ادمین آهن یک گفت:

      با سلام و وقت بخیر خدمت شما آقای خوئینی
      https://ahan1.com/Category/pipe/mannesmann-pipe
      لینک خدمت شما در صورتی که نیاز به مشاوره داشتید میتونید با شماره ۰۲۱۴۹۰۱۶ تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *