آهن آلات

کاربرد آهن آلات در ساختمان سازی

کاربرد آهن آلات در ساختمان سازی

کاربرد آهن آلات در ساختمان سازی چیست؟

آهن آلات جزو مصالح پرکاربرد در ساختمان سازی هستند و در بسیاری از بخش‌های آن به کار می‌روند. استفاده از آهن در ساخت و ساز سابقه‌ای دیرینه دارد؛ چرا که این فلز به راحتی استخراج می‌شود و از قیمت پایینی برخوردار است. آهن ویژگی‌های مختلفی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به استحکام بالا، انعطاف‌پذیری، رنگ‌پذیری و مقاومت در برابر دما و فشار اشاره کرد. یکی از مهمترین کاربردهای این فلز در ساختمان سازی استفاده در زیربنا است. در ادامه توضیحات بیشتری در رابطه با کاربرد آهن آلات در ساختمان سازی ارائه خواهیم داد؛ پس تا انتها همراه ما باشید.

چرا استفاده از آهن در ساختمان سازی زیاد است؟

در میان انواع مختلف مصالح برای ساخت و ساز آهن از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. چرا که این فلز در کنار داشتن استحکام از قیمت مناسبی برخوردار بوده و هزینه نهایی را تا حد قابل توجهی کاهش می‌دهد. برخی از رایج‌ترین مزایای آهن عبارتند از:

  • وزن سبک: سازه‌های آهنی در مقایسه با سازه‌های بتنی از وزن کمتری برخوردار هستند؛ در نتیجه این سازه‌ها نیاز به پایه و پی کمتری دارند.
  • مقاومت و دوام بالا: آهن توانایی بسیار بالایی در برابر فشارهای محیطی، بارهای سنگین و عوامل مخرب دارد. این مساله سبب می‌شود تا طول عمر آن بیشتر بوده و هزینه تعمیرات کمتری داشته باشد. دقت داشته باشید آهن خالص در برابر زنگ‌زدگی مقاومت کمتری دارد و به همین دلیل معمولا از آلیاژهای آن در ساخت و ساز استفاده می‌کنند.
  • افزایش سرعت ساخت و ساز: آهن معمولا به صورت پیش ساخته است و به سرعت می‌توان آن را در محل ساخت نصب کرد. بر خلاف سازه‌های بتنی که زمان زیادی برای اجرای آن نیاز است.
  • شکل‌پذیری و انعطاف بالا: سازه‌های آهنی قابلیت تبدیل به اشکال مختلف را دارند و در اثر فشار خم می‌شوند؛ بنابراین سازگاری بیشتری با محیط دارند و در مقابل زلزله مقاوم هستند.
  • دسترسی راحت: دسترسی به آهن و آلیاژهای آن به سادگی و در سریع‌ترین زمان وجود دارد. شما می‌توانید به راحتی و با مراجعه به بازار آهن شهرتان مقدار مورد نیاز را سفارش دهید. همچنین امکان ثبت سفارش آن از طریق سایت آهن یک نیز وجود دارد.

همه این عوامل در کنار هم جمع می‌شوند تا آهن تبدیل به پرمصرف‌ترین مصالح در ساختمان سازی تبدیل شود.

 

مقاله پیشنهادی جهت مطالعه : ۷ کاربرد آهن در صنعت های مختلف

 

معرفی آهن‌های پرمصرف در ساختمان سازی

در بسیاری از ساختمان‌ها بیش از هفتاد درصد از مصالح را آهن به خود اختصاص می‌دهد. از آنجایی که این فلز کاربرد گسترده‌ای در ساخت و ساز دارد در اشکال گوناگونی تولید و در اختیار مشتریان قرار داده می‌شود. در این بخش از مقاله کاربرد آهن آلات در ساختمان سازی قصد داریم به معرفی انواع آهن آلات ساختمانی و کاربرد هر کدام از آن‌ها بپردازیم.

کاربرد تیرآهن در ساختمان سازی

تیرآهن یکی از قطعات پرکاربرد در ساختمان است که از فلز آهن تولید می‌شود. تیرآهن مقطعی بلند و مستقیم است که بارهای مختلف را در ساختمان تحمل می‌کند. در واقع می‌توان گفت وظیفه این قطعه تحمل فشارهای خمشی و تنشی است. تیرآهن معمولا به صورت افقی در سازه‌ها نصب می‌شود.

در کشور ما از انواع تیرآهن به طور گسترده در بخش‌های مختلف ساختمان استفاده می‌کنند که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  1. ستون‌ها: از تیرآهن‌های هاش و بال پهن در ساختمان‌ها به‌عنوان ستون استفاده می‌کنند. ستون‌ها در ساختمان وظیفه انتقال نیروهای عمودی و افقی را به فونداسیون دارند.
  2. تیرک‌های میانی: تیرک‌ها از ستون‌ها کوچک‌تر هستند و در تحمل وزن ساختمان نقش بسیار مهمی دارند. از تیرک‌ها در بالا و پایین تیرآهن‌ها استفاده می‌کنند تا کمی از بار ستون‌ها کاهش پیدا کند. وظیفه اصلی تیرک‌های میانی در ساختمان انتقال فشار به صورت عمودی به ستون‌ها و شاه‌تیر است.
  3. کفی ستون: یکی دیگر از کاربردهای آهن در ساختمان استفاده در کفی ستون است. از کفی‌ها در ساخت و ساز برای اتصال نبشی به ستون استفاده می‌کنند. وظیفه کفی‌ها تحمل بار ساختمان است.
  4. تیرآهن کرومیت: این نوع تیرآهن از تیرک‌ها باریک بوده و طول بلندتری دارد. این قطعه دارای سطح نشیمنگاه بوده و بر روی تیر اصلی جا رفته و محکم می‌شود.
  5. خرپا: از خرپا برای ساخت انبار و سقف سوله در ساخت و ساز استفاده می‌کنند.

در ساختمان سازی انواع مختلفی از تیرآهن‌ها وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • تیرآهن بال پهن

این محصول دارای دو نوع سبک و سنگین است. تیرآهن بال پهن شکلی شبیه به H انگلیسی دارد و معمولا از آن برای ساخت ستون و خرپا استفاده می‌کنند.

  • تیرآهن اروپایی

نام اختصاری این تیرآهن INP است که ضخامت بال‌ها با فاصله گرفتن از جان کاهش پیدا می‌کند. از این تیرآهن برای ساخت اسکلت ساختمان، پل‌سازی و ستون‌ها استفاده می‌کنند. بهتر است بدانید INP در بازار با نام تیرآهن معمولی نیز شناخته می‌شود.

  • تیرآهن نیم پهن

این نوع تیرآهن با نام IPE شناخته می‌شود و از جمله کاربردهای آن می‌توان به ستون، خرپا، پوشش سقف و ساخت پل لانه زنبوری اشاره کرد.

  • تیرآهن لانه زنبوری

تیرآهن لانه زنبوری دارای سوراخ‌هایی بر روی جان است. این سوراخ‌ها در زمان ساخت و ساز کمک می‌کند تا بتوان اتصالات را از میان آن رد کرد. استفاده در ستون‌ها و عناصر سقفی برخی از کاربردهای این تیرآهن هستند.

همه انواع تیرآهن در سایزهای مختلفی تولید می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان به سایز ۱۲، ۱۴، ۱۶، ۱۸ و ۲۰ اشاره کرد.

کاربرد میلگرد در ساختمان سازی

میلگرد یکی از مصالح پرکاربرد در ساختمان سازی است که در اسکلت‌های فلزی و بتنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این قطعه میله‌ای آهنی یا فولادی است که به سه شکل ساده، آجدار و آجدار پیچیده تولید و عرضه می‌شود. از میلگرد در اسکلت‌های بتنی برای افزایش مقاومت کششی بتن استفاده می‌کنند. همچنین این قطعه ریزش بتن در زلزله را به حداقل کاهش می‌دهد. از میلگردهای فولادی معمولا در موتورخانه‌ها و مکان‌هایی که میزان رطوبت بیشتر است استفاده می‌کنند. در ادامه کاربرد انواع میلگرد را به طور کامل بررسی خواهیم کرد.

  • میلگرد ساده

میلگردهای ساده ظاهری ساده و صاف دارند. این نوع از میلگرد با قطرهای مختلفی از ۶ الی ۵۰ میلیمتر تولید و عرضه می‌شود. مهمترین ویژگی این مقطع فلزی راحتی در برش است؛ به همین دلیل در ساخت انواع سازه‌های سنگین و پل‌ها از آن استفاده می‌کنند. برخی از کاربردهای میلگرد ساده عبارتند از:

    1. ساخت اتصالات ساختمانی
    2. اتصالات زیربنایی در بزرگراه‌ها و جاده‌ها
    3. ساخت اتصالات صنعتی
  • میلگرد آجدار

میلگردهای آجدار ساخته شده از آهن یا فولاد بر روی بدنه دارای آج و فرورفتگی هستند. این میلگرد به خوبی در بتن فرورفته و مقاومت کششی آن را افزایش می‌دهد. میلگرد آجدار با قطرهای ۵ الی ۵۰ میلیمتر تولید می‌شود. از مهمترین کاربردهای این محصول می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

    1. ساخت سازه‌های بتنی پل‌ها، ایستگاه‌های اتوبوس، برج‌ها و ساختمان‌ها
    2. تولید بتن مسطح
    3. تقویت سازه و مقاوم‌سازی آن در برابر زلزله
  • استانداردهای میلگرد

هر یک از کشورها برای تولید و نشانه‌گذاری میلگرد از استانداردهای خاصی استفاده می‌کنند که از جمله آن‌ها می‌توان به استاندارد روسی، چینی، آمریکایی و اروپایی اشاره کرد. معمولا در کشور ما برای این کار از استاندارد روسی استفاده می‌کنند که بر طبق آن ۴ نوع میلگرد به وجود می‌آید.

      1. میلگرد بدون آج (A1): از این میلگرد به‌عنوان میلگرد حرارتی و مقاومتی استفاده نمی‌کنند؛ چرا که به دلیل نداشتن آج پیوند مناسبی با بتن ایجاد نمی‌کند. از جمله کاربردهای این محصول می‌توان به عملیات خاموت‌زنی و اتصالات اشاره کرد.
      2. میلگرد آجدار با یک ردیف آج (A2): این نوع میلگرد میزان بیشتری کربن در ساختار خود دارد و بهتر است تحت عملیات جوشکاری قرار نگیرد. از میلگرد ساخته شده از آهن در ساخت دیوارهای برشی، خاموت‌زنی و بدنه بتنی استفاده می‌کنند.
      3. میلگرد آجدار با دو ردیف آج (A3): مقاومت کششی و فشاری این میلگرد بیشتر بوده و برای ستون‌ها و تیرها از آن استفاده می‌کنند.
      4. میلگرد آجدار پیچیده (A4): در میان انواع میلگردها نوع A4 درگیری بیشتری با بتن ایجاد می‌کند و در نتیجه برای کاربردهای مهم از آن استفاده می‌کنند. از جمله کاربردهای آن می‌توان به ساخت دیوار برشی، قاب خمشی و ستون در مناطق کویری اشاره کرد.

کاربرد پروفیل در ساختمان سازی

دیگر کاربرد آهن آلات در ساختمان سازی تولید انواع پروفیل است. پروفیل به مقاطع توخالی گفته می‌شوند که از آن در بخش‌های مختلف ساختمان از جمله ساخت درب و پنجره، قوطی و انواع لوله استفاده می‌کنند. در حالت کلی انواع پروفیل از لحاظ شکل ظاهری به دو دسته باز و بسته تقسیم می‌شود.

برخی از مهمترین کاربردهای پروفیل آهن در ساختمان سازی عبارتند از:

  • نما و پوشش: از انواع پروفیل می‌توان در نمای ساختمان و دکوراسیون داخلی به‌عنوان فریم و سیستم‌ پوششی استفاده کرد. این محصول علاوه بر زیبایی به‌عنوان عایق صوتی و حرارتی نیز عمل می‌کند.
  • سقف ساختمان: برای اجرای سیستم‌های تهویه مطبوع، نورپردازی و سیستم صوتی از انواع پروفیل استفاده می‌کنند.
  • نرده و پنجره: یکی دیگر از کاربردهای پروفیل آهن استفاده به‌عنوان فریم پنجره است. همچنین از آن برای ساخت نرده‌های پله، بالکن و حفاظ‌ها نیز استفاده می‌کنند.
  • سیستم‌های تعلیق، سقف سوله‌ها و سیستم‌های پارتیشن از دیگر کاربردهای پروفیل به شمار می‌روند.

بهتر است بدانید با توجه به نیازهای پروژه پروفیل‌ها در انواع مختلفی تولید می‌شوند که از مهمترین آن‌ها در ساختمان سازی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

    1. پروفیل زاویه‌ای
    2. پروفیل لوله‌ای
    3. پروفیل صفحه‌ای
    4. پروفیل عمودی
    5. پروفیل نرده‌ای
    6. پروفیل سبک

کاربرد توری در ساختمان سازی

یکی دیگر از محصولات ساخته شده با فلز آهن توری‌ها هستند که در بخش‌های مختلف ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند. توری‌ها به سازندگان این امکان را می‌دهند تا سرعت ساخت و ساز را بالا ببرند؛ چرا که این محصول به صورت پیش ساخته تامین می‌شود. در کنار بالا بردن سرعت به افزایش استحکام سازه نیز کمک می‌کند. از آنجایی که کاربرد توری متنوع است انواع مختلفی از آن تولید و در اختیار مصرف‌کنندگان قرار داده می‌شود که عبارتند از:

  • کاربرد توری رابیتس در ساختمان سازی

رابیتس یا راویز یکی از توری‌های رایج در ساختمان سازی است که از آن در گچ کاری، سیمان‌ کاری و سنگ کاری استفاده می‌کنند. راویزها معمولا از ورق‌های گالوانیزه تولید می‌شوند تا مقاومت بالایی در برابر خوردگی، پارگی و خراشیدگی داشته باشند. اصلی‌ترین کاربرد این محصول برای مصارف سبک است و برای مصارف سنگین مثل بتن‌ریزی و محکم کاری مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. تعداد چشمه‌ها، اندازه و وزن توری‌های رابیتس نیز با توجه به نوع کاربرد متفاوت است.

  • توری مش و کاربرد آن در ساختمان سازی

نوع دیگری از توری که از آهن ساخته می‌شود توری مش است که به آن توری جوشی یا پیش جوش نیز گفته می‌شود. این محصول از مفتول‌های فولادی درست می‌شود و از آن برای مسلح کردن و تقویت مقاومت کششی و جلوگیری از ترک خوردن بتن استفاده می‌کنند. همچنین برای کف‌سازی طبقات، سالن‌ها، انبارها، کف استخرها و کف‌سازی پارکینگ‌ها نیز به کار برده می‌شود.

توری‌های مش در سه نوع آجدار، پنلی و فولادی در بازار موجود هستند. از مهمترین مزیت‌های آن می‌توان به افزایش سرعت ساخت و ساز و کاهش هزینه‌ها اشاره کرد. این توری‌ها در طول ۶ و عرض ۲ متر و با اندازه چشمه‌های ۱۰ در ۱۰ و ۲۰ در ۲۰ سانتی‌متر تولید و عرضه می‌شوند.

  • فنس توری

این محصول که با نام توری حصاری نیز شناخته می‌شود برای تامین امنیت در ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. فنس توری معمولا از مفتول‌های گالوانیزه تولید می‌گردد تا در مقابل باران، برف و رطوبت طول عمر بالایی داشته باشد. توری حصاری با ارتفاع ۱.۵ متر و در طول ۱۵ الی ۳۰ متر و اندازه چشمه ۵ الی ۸ سانتی‌متر تولید می‌شود. برخی از مهمترین کاربردهای فنس توری در ساختمان سازی عبارتند از:

    1. حفاظت از استخر
    2. فنس کشی اطراف زمین‌های ورزشی
    3. استفاده در مناطق حفاظت شده
    4. استفاده به‌عنوان دیوار ویلا و خانه

استفاده از این محصول مزایای زیادی را به دنبال دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به هزینه پایین، وزن کم، افزایش سرعت ساخت و ساز، تهویه و گردش هوای بهتر و جلوگیری از ورود حیوانات وحشی اشاره کرد.

کاربرد ناودانی در ساختمان سازی

محصول دیگری که از آهن ساخته می‌شود و به طور گسترده در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد ناودانی است. ناودانی جزو پروفیل‌های مقطع باز به شمار می‌رود که به روش نورد گرم تولید می‌شود. سرعت نصب بالا، مقاومت در برابر تنش، اشغال فضای کمتر، افزایش بهره‌وری و مقاومت در برابر ضربه از جمله مزایای این محصول به شمار می‌روند.

برخی از مهمترین کاربردهای این مقطع عبارتند از:

  • استفاده در نمای ساختمان برای اجرای نمای مدرن و زیرسازی آن
  • ساخت چهارچوب و قاب درب‌ها و پنجره‌ها
  • استفاده به‌عنوان پشتیبان در سقف‌های سبک
  • ساخت قفسه‌های فولادی
  • ساخت خرپا و بادبندها
  • ساخت تجهیزات ترافیکی
  • ساخت ستون‌ها و اسکلت‌های فلزی
  • تولید شاسی تریلرها و کشنده‌ ها

کاربرد نبشی در ساختمان سازی

نبشی یکی از محصولات ساخته شده از آهن است که در سازه‌های فلزی همچون پل‌ها و اسکلت فلزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بهتر است بدانید نبشی کشی ساختمان یکی از کارهای مهم و اساسی برای مقاوم سازی سازه در برابر زلزله و لرزش به حساب می‌آید. استفاده نکردن از نبشی باعث افزایش درصد تخریب ساختمان می‌شود و هزینه‌های تعمیر و نگهداری را افزایش می‌دهد. در ساختمان سازی از انواع نبشی‌ها استفاده می‌کنند که از جمله آن‌ها می‌توان به نبشی بال مساوی، بال نامساوی، نبشی فابریک و پرسی اشاره کرد.

از مهمترین کاربردهای نبشی در ساختمان سازی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساخت چال آسانسور: یکی از مهمترین کاربردهای نبشی استفاده در چال آسانسور است. کابین برای اینکه در چال آسانسور حرکت کند نیاز به سازه دارد که آن را از نبشی درست می‌کنند. در واقع می‌توان گفت تمام بار آسانسور بر روی نبشی است.
  • تقویت سازه‌ها: نبشی‌ها نقش بسیار مهمی در افزایش مقاومت سازه‌ها دارند. این محصول به صورت جوشی یا پیچی به سازه‌ها متصل شده و طول عمر و مقاومت آن‌ها را افزایش می‌دهد.
  • ساخت طاق و تکیه گاه: کاربرد بعدی نبشی در ساختمان ساخت طاق و تکیه گاه است. از این محصول در لبه‌های طاق برای ساخت سقف بالکن استفاده می‌کنند. استفاده از نبشی علاوه بر کاهش هزینه‌ها باعث افزایش مقاومت طاق و تکیه گاه می‌شود.
  • تزیینات: از انواع نبشی برای ساخت قفسه‌های تزئینی و مبلمان نیز استفاده می‌کنند.

تولید انواع لوله مانیسمان

آهن و آلیاژهای آن برای ساخت انواع لوله مانیسمان یا لوله بدون درز نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. لوله‌های مانیسمان به دلیل اینکه هیچ درز جوشی بر روی بدنه ندارند از مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی، فشار و دما برخوردار هستند؛ این مساله سبب می‌شود تا از آن در صنایع مهم و حساس و مکان‌هایی که میزان فشار و دما بیشتر است استفاده کنند. لوله مانیسمان با توجه به نیاز مشتریان در رده‌های ۲۰، ۳۰، ۴۰، ۶۰، ۸۰، ۱۲۰ و ۱۶۰ تولید و عرضه می‌شود. همچنین این محصول از لحاظ ابعاد و ضخامت نیز تنوع بسیار زیادی دارد.

 

“هفتاد درصد مواد تشکیل‌دهنده مصالح یک ساختمان را فلز آهن به خود اختصاص می‌دهد. آهن‌آلات در اندازه‌ها و جنس‌های مختلف برای استفاده در قسمت‌های گوناگون ساختمان تولید می‌شوند.”

منبع: آهن آنلاین

سخن پایانی در رابطه با کاربرد آهن آلات در ساختمان سازی

آهن مهمترین فلز در صنعت ساخت و ساز است که از آن برای ساخت مقاطع مختلفی از جمله تیرآهن، میلگرد، ناودانی، نبشی و انواع پروفیل استفاده می‌کنند. بدون وجود این مقاطع نمی‌توان ساختمان‌های محکم و بادوام ساخت. در این نوشته سعی کردیم کاربرد آهن آلات در ساختمان سازی را به طور کامل با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم. امیدواریم اطلاعات مفیدی از آن کسب کرده باشید.

در صورتی که قصد خرید انواع محصولات فولادی همچون تیرآهن، لوله، نبشی، انواع ورق، اتصالات، میلگرد و توری را دارید کافی است به صفحه محصول مورد نظر در آهن یک مراجعه نمایید. همه مراحل خرید در این مجموعه به صورت آنلاین انجام می‌گیرد. همچنین امکان ثبت سفارش از سراسر کشور نیز وجود دارد. اگر در مراحل خرید نیاز به راهنمایی بیشتری داشتید با شماره‌های درج شده در سایت تماس بگیرید تا کارشناسان ما راهنمایی‌های لازم را در اختیارتان قرار دهند.

 

 

 

 

 

 

۲ thoughts on “کاربرد آهن آلات در ساختمان سازی

  1. سیامک خاکشوری گفت:

    سلام محتواتون مثل همیشه کامل و عالی بود

    1. ادمین آهن یک گفت:

      سلام و وقت بخیر
      تشکر از شما که همیشه ما رو همراهی و دنبال میکنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *