تفاوت لوله مانیسمان و api
بررسی تفاوت لوله مانیسمان و api کمک میکند در پروژههای مختلف و صنایع گوناگون، بهترین انتخاب را داشته باشید و با صرف کمترین هزینه، بیشترین بازدهی را تجربه کنید. لوله مانیسمان و api در عین اینکه در سازوکار کلی مشابه هستند و هر دو برای انتقال سیالات به کار گرفته میشوند، اما در شیوه تولید و بعضی ویژگیهای کلیدی، مثل استحکام و مقاومت با هم تفاوت دارند و همین موجب میشود که قیمتهای متفاوتی نیز داشته باشند.
در حقیقت لوله مانیسمان همان لوله بدون درز جوش است که مقاومت بالاتری دارد و در برابر فشارهای وارده از سوی سیالات دوام خود را حفظ میکند.
این لوله معمولا گرانتر از لوله درزدار یا api است و اما به جبران این هزینه بالا، کمتر از لوله api نیاز به تعمیر و تعویض پیدا میکند.
اما چرا باید از تفاوتهای این دو لوله مطلع شویم؟ و مهمترین تفاوت این لولهها در چیست؟ در ادامه این سوالات را بهطور دقیق و جامع پاسخ خواهیم داد.
چرا تفاوت لوله مانیسمان و api اهمیت دارد؟
پیش از اینکه تفاوت دو لوله را بهطور دقیق و جزئی بررسی کنیم، خوب است به پاسخ این سوال بپردازیم که اصلا چرا باید از تفاوت لوله مانیسمان و api مطلع شویم؟ در واقع تفاوت لوله مانیسمان و api از این جهت حائز اهمیت است که با شناخت این دو لوله بتوانید، بهترین و کارآمدترین محصول را برای پروژه مدنظر خود انتخاب نمایید.
چنانچه با تفاوتهای مهم و اساسی این دو لوله آشنا نباشید، ممکن است در انتخاب خود دچار اشتباه شوید و یا بهجای لوله مانیسمان، لوله درزدار یا api را انتخاب کنید که در پروژههای مربوطه، کارایی لازم را ندارد.
بنابراین در ادامه این نوشته با ما همراه باشید تا مهمترین تفاوت لوله مانیسمان و api را مورد بررسی قرار دهیم و در مورد این دو لوله و کاربردهایشان به شناخت کافی دست یابیم.
مهمترین تفاوت لوله مانیسمان و api چیست؟
با توجه به اینکه لوله مانیسمان و api تفاوتهای قابل توجه و متعددی با هم دارند، نمیتوان موردی را بهعنوان اصلیترین تفاوت آنها بیان کرد.
درحقیقت مهمترین تفاوت این دو نوع لوله در ساختار و کارکرد آنها است.
لوله مانیسمان، بدون درز جوش و لوله api دارای درز است و این، اصلیترین تفاوتی است که این دو لوله را از هم متمایز میکند.
این تفاوت مهم سبب میشود که شیوه تولید و البته کاربرد لولهها متفاوت باشد و نتوانیم در پروژههای مختلف هر یک از لولهها را بدون دقت و آگاهی بهکار ببریم.
بررسی ۷ تفاوت اصلی لوله مانیسمان و api
از مهمترین و اساسیترین تفاوت لوله مانیسمان و api میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تفاوت لوله مانیسمان و api در شیوه ساخت
شیوه ساخت لولههای مانیسمان در سایزهای مختلف متفاوت است. لولههای سایز پایین و متوسط مانیسمان معمولاً به روش مندرل (Mandrel) و لولههای سایز بالا به روش اکستروژن تولید میشوند. البته توجه کنید که در هر دو روش مواد اولیه مورد استفاده برای تولید، شمش فولادی است.
همچنین توجه کنید که برای تولید لوله درزدار یا api ورقهای فولادی را به هم جوش میدهند. بهاینترتیب بهوسیله دستگاه رول فرمینگ، ورقها به هم نزدیک میشوند و دو سمت آنها از طریق دستگاه، جوش میخورد. - تفاوت لوله مانیسمان و api در ویژگیهای مهم
ویژگیهای مهمی مثل وزن، ضخامت و استحکام لوله، در دو نوع لوله مانیسمان و api متفاوت هستند. در میان این دو نوع لوله، معمولاً وزن لوله مانیسمان بیشتر است. چراکه این لوله از شمش فولادی تولید میشود و لوله درزدار یا api از ورق فولادی.
همچنین معمولاً لولههای مانیسمان از ضخامت بیشتری برخوردار هستند و به دلیل شیوه ساخت خود مقاومت و استحکام بیشتری دارند.
- خواص مکانیکی و شیمیایی منحصربهفرد دو لوله
از نظر خواص مکانیکی، لوله درزدار ناپایدارتر است و ممکن است از محل درز جوش دچار ترک یا شکستگی شود. البته که دوام این لوله نسبتبه سایر لولههای درزدار بیشتر است. توجه داشته باشید که لوله مانیسمان از نظر خواص شیمیایی ضعیفتر از لوله درزدار عمل میکند و به همین خاطر کاربردهای محدود و خاصی دارد.
درحالیکه لوله درزدار برای موارد کاربری گستردهتری مورد استفاده قرار میگیرد.
- تفاوت دو لوله در تحمل فشارهای وارده
به این خاطر که لوله مانیسمان بدون درز جوش تولید میشود، در مقابل فشارهای وارده مقاومت و دوام بالایی از خود نشان میدهد و به همین دلیل در انتقال سیالات پرفشار بهکار گرفته میشود.
در واقع زمانی که فشار وارده به دیواره لوله مانیسمان افزایش مییابد این فشار در یک نقطه متمرکز نمیشود و در تمام بخشهای سطح لوله اثر خود را نشان میدهد.
درحالیکه فشار وارده به لوله درزدار یا api میتواند موجب ناپایداری لوله در محل درز جوش آن شود.
- تفاوت لوله مانیسمان و api در موارد کاربری
موارد کاربری لوله مانیسمان و api اگرچه در ظاهر مشابه است؛ اما درواقع تفاوتهای زیادی با هم دارند. لوله مانیسمان یا بدون درز، در انتقال و توزیع سیالات حساس نفت، گاز، بخار و اسیدها، لولههای پالایشگاهی، فرآیند استخراج نفت و گاز، صنایع غذایی و دارویی، دیگ بخار و بویلر، خطوط هیدرولیک، خطوط انتقال بخار و آب فوق گرم و… کاربرد دارد.
درحالیکه لوله درزدار یا api بیشتر برای انتقال آب در پروژههای خانگی و صنعتی، انتقال مواد شیمیایی، انتقال فاضلاب صنعتی، خطوط انتقال نفت و گاز، کشتیسازی و… به کار گرفته میشود.
شایان ذکر است همانطورکه بالاتر به این نکته اشاره کردیم، هر دو این لولهها در خطوط انتقال گاز کاربرد دارند و در واقع لوله api، بهعنوان جایگزینی مقرون به صرفه برای لولههای مانیسمان رده پایین مورد استفاده قرار میگیرد.
- قیمت کدام لوله بیشتر است؟ مانیسمان یا api؟
بهدلیل اینکه لولههای مانیسمان یا بدون درز، فرآیند تولید پیچیدهتری دارند و در مدت زمان طولانیتری تولید میشوند، معمولاً از قیمت بیشتری برخوردارند. با توجه به اینکه کاربرد این لولهها خاص است، لازم نیست برای هر پروژهای هزینه بالاتر لوله مانیسمان را بپردازید و تنها در پروژههای خاص، میتوانید با پرداخت هزینه بیشتر از کیفیت و کارایی بالاتر این لولهها بهرهمند شوید.
شایان ذکر است که قیمت لوله مانیسمان و api بهصورت روزانه و حتی لحظهای تغییر میکند و برای اطلاع از آن لازم است با فروشندگان معتبر و منصف این حوزه ارتباط بگیرید. - تفاوت لوله مانیسمان و api در دشواری نگهداری و هزینه تعمیر لوله
جالب است بدانید برخلاف هزینه خرید لوله مانیسمان که بالاتر از لولههای api یا درزدار است، هزینههایی که لازم است برای تعمیر لولههای مانیسمان بپردازید، بسیار کمتر از لولههای api خواهد بود. چراکه این لولهها مقاومت و استحکام بسیار بالایی دارند و بهندرت نیازمند تعمیر و تعویض میشوند.
مروری بر تفاوت لوله مانیسمان و api
در طول این مطلب از سایت آهن یک، بهطور جامع و کامل به بررسی مهمترین تفاوتهای دو لوله پرکاربرد صنعتی، لولههای مانیسمان و api پرداختیم. چنانچه قصد خرید این دو نوع لوله را دارید، باری دیگر تفاوتهای آنها در روش تولید و موقعیت کاربری را مرور کنید و سپس اقدام به خرید نمایید.
همچنین جهت اطمینان از کیفیت و دوام بالای لولهها به فروشگاهی معتبر و منصف مراجعه فرمایید تا کیفیت پروژه حفظ و ارتقا یابد.
دو لوله مانیسمان (بدون درز) و API (درزدار) از نظر روش تولید، فشاری که متحمل میشوند، موقعیت کاربری، قیمت خرید، و هزینه تعمیر و نگهداری متفاوت هستند و در هنگام خرید الزامی است که تک به تک این موارد را در نظر بگیرید. و یا اگر تخصص کافی برای انتخاب و خرید این لولهها را ندارید، از کارشناسان خبره این حوزه کمک بگیرید.