هر آنچه باید در رابطه با کاربرد لوله مانیسمان در صنایع مختلف بدانید!
لوله مانیسمان، لوله فلزی مستحکم و فاقد درز و جوش است و ساخت آن به روش اکستروژن صورت می گیرد. لوله های مانیسمان در انواع مختلفی تولید می شوند که هر یک کاربرد متفاوتی داشته و می توان آن ها را در صنعت پتروشیمی، صنایع رنگ، سکوهای گاز و نفت، خطوط لوله و انتقال، ساختمان سازی و … مورد استفاده قرار داد. با ما در این مطلب همراه باشید تا با برخی از کاربردهای آن و نحوه تولید، ویژگی و انواع آن بپردازیم.
لوله مانیسمان چیست؟
لوله مانیسمان نوعی لوله تولید شده از فولاد، فولاد آلیاژی یا فولاد ضد زنگ است که استوانه ای بدون درز بوده، به گونه ای که هیچ گونه درز جوش در طول این لوله وجود ندارد. بدون درز بودن این لوله ها، سبب استحکام و بالا بودن تحمل فشار آن ها شده است. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که لوله مانیسمان بدون درز حدود ۲۵۰۰psi یا ۱۷۰ بار تست می شود.
تاریخچه لوله مانیسمان
نخستین بار در قرن نوزدهم، دو برادر آلمانی با نام های مکس و هارو مانسمان، موفق به تولید لوله های شمس فولادی شدند. این دو برادر با تولید لوله های بدون درز که از ضخامت بالایی نیز برخوردار بودند، به کاهش مسئله فشار انتقال سیالات کمک شایانی کردند. آن ها در سال ۱۸۸۷ تا ۱۸۸۹ اولین تولیدات لوله بدون درز را در چند شرکت آلمانی نظیر ولز و بوهمیالاندرو آغاز کرده و محصولات خود را به بازار جهانی عرضه کردند.
حدودا در سال ۱۸۹۳ بخش اصلی و هسته مرکزی کارخانه، به شهر دوسلدورف که آن زمان مرکز صنایع آلمان محسوب می شد انتقال گردید. این شرکت با نام Mannesmann Roher werk اقدام به فعالیت خود به صورت حرفه ای نمود. لوله های بدون درز موجود در ایران، همچنان با نام اولین برند تولید کننده آن، یعنی مانیسمان شناخته می شوند.
بیش از یک قرن است که نام Mannesmann در سرتاسر جهان برای لولههای فولادی با بالاترین کیفیت شناخته میشود. در سال ۱۸۸۵ برادران راینهارد و مکس مانیسمن اولین فرآیند نورد لوله های فولادی بدون درز را اختراع کردند و صنعت لوله کشی، مهندسی و ساخت وسایل نقلیه را متحول کردند. در سال ۱۸۹۷ این شرکت همچنین شروع به تولید لوله های فولادی با جوش طولی کرد. دیری نپایید که لوله هایی برای حمل آب و ساخت خطوط لوله به سرتاسر جهان ارسال می شد.
منبع: geschichte.salzgitter
مزایای استفاده از لوله مانیسمان
از آن جایی که لوله های مانیسمان مزیت های بسیاری نسبت به سایر لوله ها دارند، در بسیاری از صنایع به کار برده می شوند. در زیر به شرح مزایای این لوله ها خواهیم پرداخت:
- ساختار یکپارچه و استحکام بالا
بدون درز بودن لوله های فولادی مانیسمان سبب یکپارچگی و استحکام بالایی در آن ها شده است. ساخت این لوله ها از شمش توپر فولادی، به مقاوم بودن آن ها در برابر فشار داخلی و خارجی کمک کرده که همین امر نیاز کاربران را جهت مقاومت در برابر فشار بالا برآورده خواهد کرد. یکپارچگی این لوله ها نیز احتمال داشتن نقطه شکست را به صفر رسانده است.
- ایمنی بسیار بالا
همان طور که در بالا نیز گفته شد، عدم وجود درز و جوش در لوله های مانیسمان، احتمال خطر نقاط شکست را از بین برده است که این امر علاوه بر افزایش ایمنی لوله ها، خطر هر گونه خرابی، نشتی و ترکیدگی را به ویژه در صنایع نفت و گاز کاهش می دهد.
- عملکرد ثابت و قابل اعتماد
ساختار یکنواخت لوله های بدون درز مانیسمان سبب عملکرد سیستم قابل اعتماد و ثابت آن ها شده که این مزیت علاوه بر بهبود عملکرد سیستم، نیاز به تعمیر و نگهداری آن را کاهش داده است. این ویژگی به خصوص در صنایعی نظیر پتروشیمی که حتی یک نقص کوچک، سبب انفجار می شود از اهمیت زیادی برخوردار است.
- مقاوم در مقابل خوردگی
به جهت محافظت لوله های مانیسمان در برابر خوردگی و زنگ زدگی، در ساخت آن ها فولاد ضد زنگ یا آلیاژ به کار برده می شود. همچنین عدم وجود درز و اتصالات جوش در این لوله ها، علاوه بر افزایش طول عمر آن ها، هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری را کاهش خواهد داد.
- کنترل سرعت جریان سیال
عدم وجود جوش و درز در لوله های مانیسمان سبب برخورداری از سطح داخلی صاف و صـیقلی شده که این ویژگی از اتلاف فشار جلوگیری کرده و مقاومت اصطکاکی را کاهش خواهد داد. در صنایع گاز که سرعت انتقال سیال بسیار حائز اهمیت است، لوله های مانیسمان که سرعت ثابت را تضمین می کند، کاربرد بسیاری دارد.
- تطبیق پذیری بالا
از آن جایی که لوله های مانیسمان در ضخامت، قطر و اندازه های مختلفی تولید می شوند، نیازهای مختلف در صنعت را برآورده خواهند کرد.
- قیمت مناسب و مقرون به صرفه
لوله های مانیسمان به دلیل ویژگی های متعددی که دارند، در صنایع حساس به کار برده می شود که در مقابل کاربردهای متفاوت آن ها، قیمت بسیار مناسبی دارد.
کاربرد لوله مانیسمان
قطعا با خواندن این مطلب تا به این جا، متوجه شده اید که لوله مانیسمان از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار بوده و در صنایع مختلفی به کار گرفته می شود که از کاربرد لوله مانیسمان در ساختمان سازی نمی توان غافل شد. این لوله ها به طور گسترده ای در پروژه های زیر بنایی و صنعت ساختمان به کار برده می شوند. لوله مانیسمان به جهت پایداری بالا و استحکام، گزینه مناسبی برای سازه های بزرگ، ساختمان ها، استادیوم و ساخت پل است. علاوه بر کاربرد لوله مانیسمان در ساختمان سازی، سایر کاربردهای این لوله به شرح زیر می باشند:
• صنعت پتروشیمی
• صنعت نفت و گاز
• صنایع برق
• صنعت خودرو
• ساخت ماشین آلات
• صنایع هوافضا
• صنایع دفاعی
• صنایع معدن و کشاورزی
• آبرسانی صنعتی
• فعالیت های حفاری
• سیستم های دیگ بخار و مبدل های حرارتی
مقاله پیشنهادی جهت مطالعه : با تاریخچه لوله مانیسمان آشنا شوید!
انواع لوله بدون درز مانیسمان
با توجه به کاربرد گسترده لوله های مانیسمان، به دور از انتظار نیست که این لوله ها در انواع مختلفی طراحی و تولید شوند. از انواع این لوله ها، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- رده ۲۰: این نوع لوله مانیسمان از ضخامت ۲ تا ۶ میلی متر برخوردار بوده و ۱ تا ۱۲ اینچ سایز آن خواهد بود. وزن لوله های این دسته نیز نسبت به ضخامت و سایز تا حدود ۳۰۰ کیلوگرم است.
- رده ۴۰: ضخامت این دسته ۲ تا ۱۰ میلی متر بوده و سایز آن نیز ۱ تا ۱۲ اینچ است. وزن لوله های مانیسمان رده ۴ تا ۵۰۰ کیلوگرم نیز خواهد رسید. رده ۶۰: این نوع لوله که دارای قطر ۸ تا ۲۴ اینچ است، به دلیل کاربرد محدودتر نسبت به سایر لوله های مانیسمان، تقاضای کمتری دارد.
- رده ۸۰: لوله دسته ۸۰ در ضخامتی بین ۳ تا ۹ میلی متر و وزن ۹ تا ۱۵۰ کیلوگرم طراحی و تولید می شوند.
- رده ۱۲۰: لوله رده ۱۲۰ که تا وزن ۷۰۰ کیلوگرم نیز ساخته می شود، اندازه و ابعاد آن نسبت به نیاز مشتری قابل تغییر خواهد بود.
- رده ۱۶۰: بالاترین رده این لوله ها متعلق به دسته ۱۶۰ است که قابل استفاده در صنایع خاصی است.
مشخصات فنی لوله مانیسمان
نسبت به نوع فولادی که جهت تولید لوله مانیسمان به کار گرفته شده است، مشخصات فنی آن متفاوت خواهد بود. به طور معمول می توان دو استاندارد را جهت ساخت لوله های بدون درز مانیسمان معرفی کرد. بنابراین هر محصولی که از این دو استاندارد در ساخت پیروی نکرده باشد، محصول دقیق و استانداردی نخواهد بود. این استانداردها به شرح زیر می باشند:
• لوله های فولادی ASME B36.10
• لوله های استیلی ASME B36.19
نحوه تولید مانیسمان
در این بخش فرآیند تولید لوله های بدون درز مانیسمان را شرح خواهیم داد:
- مهیا سازی مواد اولیه
جهت ساخت لوله های بدون درز از دو ماده اولیه شمش فولادی و مقاطع چهار گوش فولادی استفاده می شود. به این ترتیب که در ابتدا این مواد اولیه وارد کارخانه شده و در رابطه با مشخصات ظاهری و ضخامت آن تصمیم گیری خواهد شد.
- برش و گرما دهی
در این مرحله شمش ها به جهت برش دهی در سایزهای مختلف وارد خط تولید می شوند و سپس در کوره های قوسی، گرمادهی شمش ها آغاز می گردد. لازم به ذکر است که در این مرحله شمش ها به حدی حرارت می بینند که قابل فرم دهی باشند. پس از این مرحله، سنبه کاری چرخشی به جهت فرم دهی شمش به شکل لوله انجام خواهد شد.
- مرحله تنظیم و تاب گیری
در این مرحله تاب گیری انجام می شود و کارهای پایانی روی شمش ها صورت خواهد گرفت. در طی این مرحله نسبت به تقاضای مشتری، ابعاد و سایز سفارشی ساخته می شود.
- مرحله تولید و بسته بندی
در نهایت لوله های تولید شده جهت تست و بررسی نهایی به مرحله بازرسی می روند و محصولات بی کیفیت از رده خارج شده و لوله های بدون ایراد و با کیفیت بسته بندی خواهند شد. البته روش های دیگری نیز جهت تولید لوله های بدون درز مانیسمان نظیر روش ریخته گری پاششی یا گریز از مرکز به کار گرفته می شود.
سخن پایانی در رابطه با کاربرد لوله مانیسمان
یکی از محصولات پرکاربرد فولادی، لوله های مانیسمان است که در این مطلب به شرح مزایا، کاربرد و انواع آن ها پرداختیم. از کاربرد این لوله ها، می توان در صنایع مختلفی نظیر صنعت نفت و پتروشیمی، آبرسانی صنعتی و … اشاره نمود. همچنین کاربرد لوله مانیسمان در ساختمان سازی را نیز به دلیل استحکام بالای این لوله ها، نمی توان نادیده گرفت. در صورتی که قصد تهیه این لوله ها را دارید، به تولیدکننده های معتبر مراجعه نمایید.
سلام و وقت بخیر ممنون از مطالب مفیدی که دراختیار ما قرار میدین
من چندین ساله مشتری مجموعه آهن یک هستم غیر از ۲ بار بقیه مواقع بارهام به موقع تحویل داده شدند.
واقعا باید گفت خرید یک با آهن یک
سلام آقای ملایی مشتری همیشگی ما
ممنون از شما که ما رو همراهی میکنید